Finansijer SNS u Jermeniju izvezao više od hiljadu tona oružja



Više od hiljadu tona srpskog oružja, od 2018. godine poletelo je sa beogradskog i niškog aerdoroma put Jermenije, i to preko firme Vektura trans, koja je pod kontrolom Slobodana Tešića, jednog od finanasijera Srpske napredne stranke, saznaje nedeljnik NIN.

Da je oružje iz Srbije završilo na ratnom bojištu u Jermeniji otkriveno je sredinom ovog mesaca nakon što je ono korišćeno u smrtonosnim sukobima na granici Jermenije i Azerbejdžana.

To je poljuljalo odnose Beograda i Bakua, inače strateškog partnera Srbije, ali i otvorilo pitanje otkud srpsko oružje na prvoj liniji fronta.

Ministar trgovine Rasim Ljajić, čije ministarstvo je nadležno za izdavanje dozvole za izvoz oružja, potvrdio je ranije da je srpsko oružje izvezeno u Jermeniju, ali da država sa tim nema ništa.

"U ovoj 2020. godini oružje je u Jermeniju izvozila jedna privatna firma, državne kompanije nisu u tome učestvovale. Ne mogu da kažem o kojoj je firmi reč..", rekao je Ljajić.

Novinar NIN-a Vuk Cvijić kaže da dokumenti u koje je imao uvid pokazuju da je reč o firmi "Vektura trans", koja je pod kontrolom trgovca oružjem Slobodana Tešića, koji je blizak Srpskoj naprednoj stanci.

"Podaci jasno govore da je ta firma preporadvala oružje koje je proizvedeno u namenskim fabrikama Krušiku iz Valjeva, Prvoj Petoletki iz Trstenika i Zastavi oružje iz Kragujevca. Mi smo došli do podataka o 18 letova sa tri aviona, od čega je 16 letova bilo tokom 2019. godine. Ove godine sukobi između Jermenije i Azerbejdžana izbili su 12. jula, a u letovi su bili samo dva dana nakon toga", navodi Cvijić.

Da bi država izvozila oružje, prema zakonu, dozvolu mora da da Ministartsvo trgovine, a nakon prikupljenih saglasnosti Ministarstva spoljnih poslova, unutrašnjih poslova, odbrane i Bezbednosno-informativne agencije. Ukoliko neka od ovih saglasnosti izostane, konačnu odluku o izvozu donosi Vlada Srbije.

Narodna poslanica Marinika Tepić tvrdi da u ovom slučaju firma Slobodana Tešića nije imala sve potrebne saglasnosti.

"Po mojim saznanjima dozvole koje je Slobodan Tešić dobijao za svoje firme, i sa njim povezane firme, nisu uvek imale saglasnost svih ministarstava", istakle je Tepić.

Upravo dozvole za izvoz bile su sporne i kada je 2018. godine firma Slobodana Tešića preuzela izvoz oružja u Jermeniju od državne firme Krušik iz Valjeva.

Naime, Krušik je prvi potpisao sporazum o izvozu oružja sa Ministarstvom spoljnih poslova Jermenije, ali od državnih organa nije dobio neophodne dozvole.

Međutim, samo 19 dana nakon što država nije dozvolila Krušiku da izveze naoružanje u Jermeniju, dozvolu je dobila privatna firma Slobodana Tešića.

O izvozu srpskog oružja u Jermeniju, osim ministra Rasima Ljajića, niko od nadležnih se još uvek nije oglašavao.

Slobodan Tešić, inače jedan od finansijera Srpske napredne stranke, aktivno se uključio u trgovinu oružja od 2013. godine, kada je na mestu ministra odbrane bio Aleksandar Vučić.

Tešić se, zbog nelegalne trgovine oružjem, nalazi i na crnim listama Ujedinjenih nacija i SAD.

Izvor: NIN, N1