Smenom do unapređenja



Stefan Slavković, tekst za nedeljnik ''NIN'', 23.7.2020.

Sedam života Ljiljane Marković

Dekanka Filološkog fakulteta Ljiljana Marković je smenjena, ali će po svoj prilici i prema ustaljenoj karijernoj trasi dobiti posao savetnika ministra prosvete, a nelegalni Savet fakulteta na njeno mesto imenovao je njenu desnu ruku Anđelku Mitrović

Etički odbor Univerziteta u Beogradu je na sednici održanoj 8. jula odbacio žalbu v. d. dekanke Filološkog fakulteta Ljiljane Marković povodom javne opomene koja joj je bila izrečena na sednici održanoj 21. februara, čime je javna opomena postala pravosnažna i izvršna. Ova odluka već ima dalekosežne, iako zakasnele posledice, budući da prema članu 65 Statuta UB „dekan ne može biti lice koje je… prekršilo kodeks poslovne etike“. Marković je smenjena, ali će po svoj prilici i prema ustaljenoj karijernoj trasi karakterističnoj za poslednjih nekoliko godina dobiti posao savetnika ministra prosvete Mladena Šarčevića. Njena je smena u tom smislu postala tek stepenik ka daljem napredovanju, uprkos njenom neakademskom ponašanju. Nikoga onda ne treba da čudi ni što je Savet Filološkog fakulteta, koji je u očima Univerziteta od 30. aprila i zvanično nelegalan i nelegitiman zbog toga što je biran suprotno Statutu UB, za naslednicu Ljiljane Marković imenovao njenu nezvaničnu desnu ruku Anđelku Mitrović.

Kako saznajemo, predsednica Saveta FF Snežana Milinković se na sednici održanoj 16. jula oglušila o Kodeks profesionalne etike, odlučivši da ne pročita javnu opomenu. Čak je, priča se, nekoliko puta izjavila da bi Savet trebalo da se zahvali Ljiljani Marković. U ovome je navodno imala podršku drugog člana Saveta i bivšeg direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Slobodana Nakarade. Savet FF-a je istom prilikom odlučio da za v. d. dekana ne imenuje predloženu Smilju Srdić, najstarijeg redovnog profesora koja je ujedno i najduže u tom zvanju u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Anđelka Mitrović je punih osam godina upravnica Katedre za orijentalistiku, odakle potiče Ljiljana Marković i odakle dolazi nesrazmerno veliki broj prijava za plagijate na UB. Pre samo četiri nedelje, Mitrović je predložila da se donedavnoj v. d. dekanke produži radni odnos na dve godine, iako o žalbi povodom javne opomene još nije bio donesen konačan sud.

Podsećanja radi, javna opomena je izrečena po nekoliko tačaka. Ljiljana Marković je istovremeno obavljala funkciju dekanke FF-a i funkciju odbornice u Skupštini grada Beograda na listi SNS, iako Statut UB nedvosmisleno zabranjuje rukovodiocima visokoškolskih ustanova da obavljaju političke funkcije. Mesto odbornika je napustila tek nakon opomene koju je izrekla rektorka UB Ivanka Popović.

Bibliografija Ljiljane Marković je krcata knjigama koje je nemoguće naći u srpskim bibliotekama, što sugeriše da nisu objavljene. Dokazano je prisvajala intelektualni rad drugih osoba koje se zovu i prezivaju kao i ona – jedne pesnikinje i prevoditeljke i jedne andragoškinje. Tereti se i za brojne slučajeve plagiranja i autoplagiranja. Kada je ovo otkriveno, njena bibliografija je uklonjena sa sajta FF.

Nekoliko zaposlenih na fakultetu je tokom 2017. ostvarilo višemilionska godišnja neto primanja, a 1,5 miliona evra iz budžetskih sredstava je prema izveštaju Državne revizorske institucije potrošeno nenamenski.

Čak ni Ljiljana Marković nije negirala da je izvršila prekršaj falsifikovanja službenog dokumenta, kada je potpisala jednu odluku Nastavno-naučnog veća iako sednica NNV-a uopšte nije bila održana. Ovaj prekršaj je pravdala tvrdnjom da nije želela da opstruiše rad Fakulteta, inače već pravno i logistički onesposobljenog, a druge prekršaje je objašnjavala svojom neupućenošću u pravne akte.

Simbolička potvrda nekompetentnog rukovođenja Ljiljane Marković osvanula je 5. maja u vidu loga RTV Pink na sajtu Fakulteta, odakle je dva dana kasnije uklonjen. Marković je čest gost na ovoj televiziji, iako se dešavalo da je predstave kao dekanku Filozofskog fakulteta.

Mandat Anđelke Mitrović oročen je na 1. oktobar, budući da bi do tada kolektiv FF trebalo da izabere novog dekana. Glasanje bi trebalo da bude tajno, kakvo nije bilo od 2010, kada je tadašnji dekan Slobodan Grubačić za svog naslednika doveo Aleksandru Vraneš, koja je pak u svoju fotelju potom smestila Ljiljanu Marković. Grubačićev sin Marko je docent na spornoj Katedri za orijentalistiku, iako je diplomirani vajar.