Golubović: Nemcima nije bilo jasno da neko dve godine radi, a ne dobija platu



Publici u Nemačkoj nije bilo jasno kako je moguće da je neko dve godine išao na posao i nije primao platu, neke stvari su njima bile poptuno nadrealne, izjavio je za N1 reditelj Srdan Golubović, govoreći o svom filmu "Otac" koji će biti prikazan na onlajn izdanju Sarajevo film festivala.

Film "Otac" inspirisan je istinitom pričom o Đorđu Joksimoviću kojem su zbog siromaštva oduzeta deca. Premijerno je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu gde je osvojio dve nagrade, a domaću premijeru imao je na ovogodišnjem FEST-u, kako je Golubović rekao, "poslednjem festivalu koji je održan ove godine kao pravi festival".

Golubović je za Novi dan TV N1 u Sarajevu, rekao da je početak bioskopske distribucije bio dobar, ali je ona prekinuta pandemijom koronavirusa, tako da film sada svoj život nastavlja na onlajn platformama, poput Sarajevo film festivala.

Kako je rekao, film jeste baziran na istinitoj priči, ali je veći deo njegove radnje fikcija.

"Naravno da nešto što je životna istina, što se zaista desilo, uvek pomogne da stvar bude što istinitija. U Nemačkoj im nije bilo jasno kako je moguće da je neko dve godine išao na posao i nije primao platu, neke stvari su njima bile poptuno nadrealne", ispričao je Golubović.

Film je, prema njegovim rečima, pronašao pravi trenutak, jer je i pre pandemije planeta "počela da ključa" zbog socijalnih razlika i povećanja raslojavanja između bogatih i siromašnih.

"Bojim se da će posle korone podele na bogate i siromašne biti još veće, i da će planeta biti još nepravednije mesto", kazao je.

Glavnu ulogu u filmu "Otac" igra Goran Bogdan, a prvobitno je bila namenjena Nebojši Glogovcu koji je, nažalost, preminuo pre početka snimanja.

"Rekao sam producentima da hoću ispočetka, da pronađem nekog drugog ko neće biti zamena za Nebojšu nego da bude potpuno novo", objasnio je Golubović i dodao da je na prvoj audiciji bilo jasno da je Goran Bodan pravi izbor.

"Goga (Goran Bogdan) i ja smo tri meseca prolazili kroz svaku scenu, pričali o tome ko je taj čovek... Uz sve to, Goga je imao zadatak da smrša 20 kilograma, da bude istinit, da bude verodostojan, a da stvori sebi osećanje da se ne oseća prijatno u svojoj koži", istakao je Golubović.

Kazao je i da se filmom "Otac" najviše oslobodio svojih zabluda i najdublje uronio u neki svoj svet.

"Film jeste posveta mom ocu, i moguće je da je to neki razlog intimni, mada su meni svi filmovi o odnosu oca i sina. Ja sam veoma mlad izgubio oca, i očigledno je to neki prostor u kom ja tražim priče i to su neki odnosi koji mene duboko intrigiraju", objasnio je.

Upitan da li mu je pandemija koronavirusa inspiracija za neki budući projekat, Golubović je rekao da se trudi da ignoriše aktuelni situaciju i da se nada da će je zaboraviti u nekom trenutku. Ipak, dodao je da i iz pandemije može da se iznedri nešto dobro, ako iz nje naučimo nešto o životnim prioritetima, solidarnosti i odnosu prema planeti.

Izvor: N1 Beograd