Pobuna u Rakiti: Aktivisti probili cevi na Rakitskoj reci



Aktivisti koji učestvuju u uklanjanju cevovoda za mini-hidroelektrane (MHE) iz Rakitske reke na Staroj planini probili su dve cevi, čime su, kako su rekli, onesposobili rad cevovoda.

"Nema tehničkih uslova da se cev fizički ukloni iz reke, za to je potreban bager, ali je cevovod onesposobljen", rekli su aktivisti reporterki portala Nova.rs.

Akcija probijanja cevi završena je nešto posle 13h, jer je, kako su rekli organizatori i aktivisti, urađeno sve što se moglo uraditi rukama, krampovima i brusilicama.

"Za ostalo je potrebna teška mehanizacija. Nema tehničkih uslova da se cev fizički ukloni iz reke, za to je potreban bager, ali je cevovod onesposobljen", rekli su aktivisti reporterki portala Nova.rs.

Organizatori, aktivisti i meštani zadovoljni su učinkom, pošto su onesposobili cevovod i sproveli ono što država godinu i po dana nije sprovela.

Aktivista pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da "svima treba da bude jasno da će građani sprovoditi zakon ako ga država ne sprovodi".

Kolona aktivista došla je do cevovoda i počela akciju jutros nešto posle 10 sati.

Za danas su aktivisti najavili akciju vađenja dela cevovoda za MHE "Zvonce" u selu Rakita, što pravdaju time da cevi i dalje leže ukopane u reci, iako je pre više od godinu dana usvojeno rešenje da se one izvade.

Akciji su se kasnije tokom dana pridružili predstavnici više organizacija i meštani tog sela u blizini Babušnice, pa ih je u trenutku kada se počelo s onesposobljavanjem cevododa tu bilo nekoliko stotina.

U Rakiti i Marinika Tepić, Žujović, Veselinović...

Oko 13 časova u Rakitu je stigla potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić.

"Došla sam danas kao građanka, a ne političarka. Mnogo sam naučila iz ovog i videla sam danas šta sve ljudske ruke mogu da urade kada se ujedine", rekla je Tepićeva.

U Rakitu je jutros stigao i pulmogolog dr Dejan Žujović da bi podržao akciju i, kako je rekao, "da pomogne državi Srbiji da počne da poštuje svoje zakone i sudske odluke koje su već donete".

Aktivista Inicijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović takođe je došao Rakitu i za Novu. rs je izjavio da se u Rakiti odvija pokazna vežba iz solidarnosti.

Izvor: Beta, Nova.rs, N1