ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Povratak otpisanihZoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN'', 13.8.2020.

Iako ne možemo baš da kažemo da su nam tokom dosadnih letnjih meseci nedostajali dežurni stručnjaci alternativne provenijencije koji su nas zabavljali tokom vanrednog stanja, Željko Mitrović i Branimir Nestorović su se svejedno ponovo pojavili u javnosti.

Doktor Nestorović je iskoristio nešto manji intenzitet pojavljivanja Kriznog štaba poslednjih dana, pa je uskočio u medijski prostor kao promoter nečega što se zove „biopiramida“. Za ovaj predmet njegovi tvorci tvrde da štiti od raznih zala, pa i od korone, ali samo u opsegu od 20 metara i dva metra po visini. Za tričavih tri i po hiljade dinara možete sebi osigurati da budete zdravi i pravi, a ako vam to deluje skupo, setite se samo da test na koronu košta čak šest hiljada. Drugim rečima, ukoliko umesto testa novac potrošite na piramidu, dobri ste dve ’iljade, a kad krenete na letovanje u Hrvatsku, kad vam graničari traže test, vi lepo kažete: „Znate šta, nemam test, ali imam nešto još bolje. Biopiramidu! Osveštao lično doktor Nestorović!“ Ne garantujemo da ćete uspeti da prođete, ali vredi pokušati, a ušteda od dve i po hiljade vam svakako ostaje u džepu.

Ukoliko je ne iskoristite za odlazak na letovanje, ova multifunkcionalna piramida zgodna je i da porodično odete na neku proslavu uprkos tome što ovih dana to nije baš bezbedno. Zakazao je, recimo, neko od rođaka svadbu još prošle godine, ne žele da otkažu, a vama je neprijatno da ne odete. Šta radite? Kupite piramidu. Kad krenete na svadbu, precizno se grupišete.

Domaćin, odnosno glava kuće, odnosno onaj kod koga je koverta s parama, stavi piramidu u džep i stane u sredinu. Ostali se rasporede oko njega u prečniku od 20 metara. Ti, zete, krakat si, prelaziš dva metra u visinu, sagni malo glavu. E, kad ste se lepo poređali, onda krenete tako svi zajedno u formaciji i do kraja svadbe se krećete isključivo na taj način. Ako jedan ide u kolo, svi idu u kolo! Ako jedan ide u toalet, svi idu u toalet! Možda će domaćinima svadbe sve to malo delovati čudno, ali hej, oni prave svadbu usred pandemije korone, pa ko je tu čudan?!

A dok se Nestorović bavio promocijom tuđih proizvoda, njegov kolega Željko Mitrović opet se bavio promocijom samog sebe. On je seo u helikopter i malo nadletao Uvac, da se podivi tamošnjoj lepoti. Mislio je Željko, biće to atraktivno za Tviter, možda padne i neki stori na Instaću, pa nek’ ide život. Ono što Željko, međutim, nije znao jeste da će neki životi zaista i otići, ovog puta životi mladunaca beloglavih supova, koji su zaplašeni helikopterskom bukom masovno iskakali iz gnezda i stradali. Na ovo je reagovao Fond za zaštitu ptica grabljivica, koji je saopštio šta se desilo. Nije poznato da li je Željko Mitrović napisao jedno prigodno otvoreno pismo Fondu, u kojem bi se možda zapitao kako to smrdibube iz Fonda mogu da se bave zaštitom ptica grabljivica ili tako nešto slično, ali o pomoru ptica se nije oglašavao. Štaviše, na Tviteru je nakon toga napisao da je gotova njegova letelica koju naziva letećim automobilom, te da će je uskoro isprobati. Znači ako ovih dana nemate neka baš važna posla, ne izlazite. Smatrajte da je vani vanredno stanje.

Naravno, ma koliko sve ovo bilo bizarno, pa hajde da kažemo i interesantno, jasno je da ovakvi događaji imaju neku posebnu, dobro smišljenu svrhu, a to je da nam odvuku pažnju sa zaista bitnih stvari i pitanja. Nestorović i Mitrović su nam podmetnuti iz samo jednog razloga, da se nikad ne zapitamo - da li ono predsednik Srbije, pobogu, posle jabuke ni lubenicu ne ume da jede kako treba?! I da li to, pored kišobrana, ne voli ni suncobrane?!