Opet šamar Rusiji: Vojska povučena manje od 24h pre vežbi



Srbija je lupila još jedan šamar Rusiji odlukom vlade da zamrzne sve vojne vežbe i tako praktično samo 24 sata ranije povuče vojnike iz Belorusije, gde je od 10. do 15. septembra trebalo da se održe Vežbe slovenskog bratstva.

Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je odluku da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima.

Objašnjenje – pritisak Evropske unije.

Bar je tako rekao ministar odbrane Aleksandar Vulin. Kako je objavljeno na sajtu ministarstva, Vulin je posle sednice Vlade rekao da se Republika Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije.

“Pritisci koji nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama ili našim postupcima, pa čak ni u realnosti, rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja. Od nas se traži da po cenu napuštanja naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku, ali i naš narod na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom” rekao je Vulin i dodao:

“Da bi sačuvali poziciju vojne neutralnosti, a izbegli ili umanjili posledice pojačanih napada na našu zemlju, našu politiku i našu ekonomiju, Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici donela je odluku da se u narednih šest meseci prekine sa svim vojnima vežbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike. U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO-om ni sa ODKB-om, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom. Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano, rekao je ministar odbrane.

Vojska u Minsku već mesec dana

Interesantno je, međutim, da ovakva odluka vlade dolazi samo 24 sata pre nego što je u Minsku trebalo da počnu Vežbe slovenskog bratstva, na kojima svake godine učestvuju vojnici Srbije, Rusije i Belorusije.

Interesantno je i da se naši vojnici u Belorusiji zapravo nalaze od sredine avgusta, kao i to da ovakva odluka Vlade Srbije dolazi samo dan nakon što su učešće srpske vojske na vežbama u Belorusiji usred tamošnjih demonstracija,  kao skandal ocenili i britanski Independent, ali i Rojters.

Pored toga, ovo je samo još jedan u nizu poteza Srbije, koji se mogu okarakterisati kao udaljavanje od Rusije, a traju mesecima unazad. Lista je duga, a obuhvata između ostalog priče o ruskom špijunu, optužbe da Rusi stoje iza demonstracija u Srbiji, kupovina oružja od Kine, tvrdnje da Rusi lobiraju za proruske kadrove u vladi, ignorisanje ruske vakcine, zaključno sa potpisanim sporazumom u Vašingtonu, koji sadrži nekoliko po zvaničnu Moskvu spornih tačaka…

Vojnici bili u Belorusiji i tokom protesta

Vojnopolitički analitičar Vlade Radulović za portal Nova.rs kaže da je prisustvo vojske Srbije u Belorusiji rezultat angažovanja naših pripadnika na Međunarodnim vojnim igrama koje su održane od 23. avgusta do 5. septembra na više lokacija.

“U  Belorusiji (Snajperska granica – Takmičenje u gađanju dalekometnom puškom) i Ruskoj Federaciji (Tenkovski biatlon i Vojni reli). Dakle, tačno je i to da su pripadnici Vojske Srbije boravili na teritoriji Belorusije tokom protesta, ali njihovo boravak tamo rezultat je unapred dogovorenih aktivnosti iz oblasti međunarodne vojne saradnje. Zbog toga ne vidim problem sa vojnog aspekta, ali bi potencijalne konsekvence mogle doći iz polja politike. Sa jedne strane, potpisali smo deklaraciju EU o Belorusiji, a sa druge strane upravo nam je Belorusija izuzetno značajan partner i možda najbolja alternativa za dalje opremanje vojske, čime bi se napravio blagi otklon u odnosu na Rusiju i potencijalne sankcije”, navodi Radulović.

Prema njegovom mišljenju, najbitnije je da je Vojska Srbije realizovala prethodne dogovorene aktivnosti “po pravilu službe” i da se nije zloupotrebljavala za unutarpolitičke obračune.

“Vojne vežbe koje je trebalo da se održe u septembru su nastavak takođe planiranih aktivnosti i deo su tradicionalnog “Slovenskog bratstva”, gde pored Belorusije i Srbije učestvuje i Rusija”, objašnjava Radulović.

Otklon od Rusije – izlaz iz krize

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da je odluka Vlade Srbije da prekine sve vojne vežbe na šest meseci jedini izlaz iz krize koja kompromituje Srbiju u vojnoj saradnji s drugim državama.

“Posle vašingtonskog sporazuma (Beograda i Prištine), naglog hlađenja odnosa sa Rusijom i sa krizom u Belorusiji, bilo je teško zamisliti da će pripadnici Vojske Srbije otići na vežbu u Belorusiju, koja se odigrava na samoj granici s Poljskom,  članicom NATO-a. Odlazak pripadnika VS na tu vežbu mogao da se tumači kao “ohrabrivanje” predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka protiv koga traju opozicioni protesti posle predsedničkih izbora u toj zemlji, a moglo bi da se tumači i da se učešćem u vežbi podržava “ruska demonstracija sile” dok traje “vrlo žestoka razmena otrovnih strelica” između zvaničnog Beograda i Moskve”, rekao je Radić agenciji Beta i dodao da bi i NATO to mogao da pročita kao neprijateljski čin prema njima – u Poljskoj. 

Radić kaže i da se Srbija “dramatično i brzo” udaljila od saradnje s Rusijom i njenim saveznicima.

“To je bilo jasno od prvih kritičkih tonova na vest o tome da je Srbija kupila kineski PVO sistem, a onda je to eksplodiralo posle prošlonedeljenog sastanka predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu. Nezamislivo je održavati zajedničke vežbe Srbije i Rusije dok se ne primiri politička situacija”, zaključuje Radić.

Izvor: Nova.rs