Beograđanku kupila firma osnovana pre nekoliko danaDeo opozicije oglasio se povodom prodaje "Beograđanke", navodeći da ju je kupila firma osnovana pre nekoliko dana, a da je cena od "860 evra po kvadratu mizerna za strogi centar Beograda".

Inicijativa "Ne davimo Beograd" jesaopštila da je prodajom dela poslovnog prostora u palati "Beograđanka", "nastavljen trend nedomaćinskog upravljanja javnom imovinom i rasprodaja imovine grada".

Inicijativa smatra da će ta prodaja "imati brojne štetne posledice".

U saopštenju se navodi da je "na ekspresno ponovljenom" javnom nadmetanju, po smanjenoj ceni u odnosu na pređašnje nadmetanje, "Beograđanka" prodata jedinom ponuđaču, firmi "MPP new project DOO" po početnoj ceni od nešto više od 16 miliona evra.

"Uvidom u registar privrednih društava, otkrili smo da se radi o firmi koja je osnovana tek pre 10 dana, i koja po svemu sudeći predstavlja jedan od ogranaka 'Marera Investment Group' preduzeća koje poseduje veći broj nekretnina i lokacija koje su u izgradnji, poput bivše fabrike 'Beko' na Dorćolu", piše u saopštenju. 

SSP: Deo Beograđanke prodat po 860 evra po kvadratu

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je da je prodaja poslovne zgrade "Beograđanke" besmislen potez gradskih vlasti jer treba da ostane u vlasništvu Beograđana.

"Danas je iz drugog pokušaja prodata poslovna zgrada Palata Beograd, poznatija kao 'Beogradjanka', simbol glavnog grada, izgradjena sedamdesetih godina prošlog veka. Iako se na prvom pozivu niko nije pojavio, vrlo brzo je usledio drugi zainteresovanim kupcima, sa umanjenom cenom", navele ja SSP.

Kako je stranka navela, "19.000 kvadratnih metara korisne poslovne površine prodato je za 16,5 miliona evra, što je oko 860 evra po kvadratnom metru, a to je mizerna cena za strogi centar Beograda".

"Inače, cena na prvom pozivu za prodaju bila je 20,6 miliona evra, da bi ubrzo bila značajno umanjena za, već sada je izvesno 'poznatog kupca' MPP 'New project', firmu koja je osnovana pre nekoliko dana, sa sedištem na Starom gradu", naglasila je SSP.

Kako je ta stranka navela, "iza te firme stoji 'Marera properties' DOO, koja je dobijala unosne poslove u Beogradu, poput izgradnje niza stambenih i poslovnih objekata u centru, a najpoznatiji je i na mestu nekadašnje fabrike 'Beko' na Dorćolu".

"SSP je i ranije ukazivala da 'Beograđanka' treba da ostane u vlasništvu građana Beograda, a da je prodaja simbola naše prestonice još jedna besmislica aktuelne gradske vlasti", istakla je stranka.

SDS: Jasan prostor za sumnju na koruptivne radnje

Potpredsednik Socijaldemokratske stranke Goran Radosavljević izjavio je da je kompaniji "Marera Properties" po ceni od 860 evra po kvadratnom metru prodato 19.000 kvadratnih metara poslovnog prostora u Palati "Beograd".

"Investitor će prema sadašnjim uslovima, a uz minimalnu investiciju, povratiti uloženo za pet do šest godina, što je ovom sektoru veoma brz obrt. To dodatno ukazuje na veoma nisku prodajnu cenu. Čitav postupak prodaje vođen je netransparentno, što u ovako velikim poslovima ostavlja jasan prostor za sumnju na kriminalne i koruptivne radnje", ocenio je Radosavljević, saopštila je SDS.

On je pozvao tužilaštvo i druge da ispitaju proces prodajekao i, investitora, poreklo i tokove novca, i opravdanost "ovako niske prodajne cene".

U saopštenju je navedeno da je kupac i jedini punđač bilo preduzeće koje je osnovano pre desetak dana sa 100 dinara kapitala.

Time je, kako je ocenjeno, nastavljena praksa "nedomaćinskog" upravljanja gradske vlasti Beogradom, a to je i već "uspostavljeni manir" prodaje javne svojine "investitorima sumnjivog porekla iza kojih stoje of-šor kompanije".

"I ova prodaja je u skladu sa uspostavljenom kriminalnom praksom ove vlasti u kojoj se javnim preduzećim i imovinom upravlja u skladu sa interesima oligarhije, a ne građana i države", ukazala je SDS.

Izvor: Beta, N1 Beograd