Prvi dan škole: Deca između sebe menjala upotrebljene maske



Prvi dan škole pod novim uslovima doneo je različita iskustva deci, ali i njihovim roditeljima. Svakako jedan od glavnih utisaka je da su deca u pojedinim razredima nošenje maski shvatila kao vrstu igre, pa su čak međusobno razmenjivala upotrebljene maske.

Poštovanje epidemioloških pravila zavisi od škole do škole, ako ne i od razreda do razreda, tako pokazuju iskustva mnogih korisnika društvenih mreža. Tako jedan od njih prenosi da dve osnovne škole, obe na Novom Beogradu imaju totalno različita pravila, pa se u jednoj maske nose sve vreme, a u drugoj samo dok se dođe do klupe.

Slična situacija je i u Novom Sadu, gde, kako pokazuju zapažanja tviteraša, nošenje maske zavisi delom i od starosti đaka, pa tako što su stariji sve se manje pridržavaju obaveze nošenja maski.

Ideja da u pojedinim razredima deca menjaju maske najpre je izgledala kao šala pojedinaca na društvenim mrežama.

Međutim, neki školarci su došli bez maske kući jer su ih zaista zamenili sa drugarima. To potvrđuje jedna korisnica tvitera koja prepričava da je njena sestrična došla kući bez maske jer je svoju upotrebljenu dala drugu koji je zamolio.

Izgleda i da pojedini roditelji pokazuju veću neodgovornost nego deca, jer je bilo slučajeva da su poslali u školu dete za koje su sumnjali da pozitivno na koronavirus.

Inače, da podsetimo,  Unija sindikata prosvetnih radnika zatražila je prethodnih dana odlaganje početka nove školske godine za najmanje dve nedelje, jer je nemoguće obezbediti bezbedno i efikasno praćene nastave od prvog septembra.

Kao razloge su naveli da lokalne samouprave nemaju novca da nabave maske i dezinfekciona sredstva, pa je potrebno vreme da se škole samoorganizuju, kao i da sistem nije našao način da zaštiti nastavnike iz zdravstveno rizičnih grupa i da su nejasne procedure nakon mogućeg zaražavanja dece i nastavnika.

Sličan zahtev uputili su i iz Foruma beogradskih gimnazija gde takođe smatraju da, kad su u pitanju gimnazije, početak školske godine treba odložiti bar za dve nedelje.

Kao glavni razlog navode zdravstvenu bezbednost.

“Moramo jasno da znamo šta raditi ako se neko zarazi. Takođe treba definisati šta ako dete ne želi da stavi masku, kakve su mogućnosti”, poručuju iz Foruma beogradskih gimnazija.

Izvor: Nova.rs