Toksična muškost ide u Vašington



Ana Jovanović, tekst za Peščanik.net, 7.9.2020.

Šta radi tipičan muškarac žestoko zadojen toksičnom muškošću kada se nađe u društvu muškarca isto tako žestoko zadojenog toksičnom muškošću koji se na hijerarhijskoj lestvici nalazi iznad njega? Podvije rep i radi sve što mu se kaže. A šta radi taj isti muškarac kada nakon toga treba da se obrati podređenima? Priča priče o svom neverovatnom junaštvu, o hrabrosti pred daleko jačim protivnikom koji mu je na kraju iskazao poštovanje kakvo nikada nikome nije iskazao, naravno.

Ali zašto bi taj naš tipičan muškarac žestoko zadojen toksičnom muškošću uopšte podvijao rep i radio sve što mu se kaže? Zašto ne bi primenio neke od metoda koje je naučio odrastajući na ulici i koje redovno primenjuje u svom dvorištu? Zašto ne bi tog svog strašnog protivnika pozvao na ferku kao što redovno poziva klince iz kraja? Da se obračunaju kako dolikuje „pravim“ muškarcima. Na kraju krajeva, zar on nije najbrži, najjači i najbolji? Na žalost, naš nesrećni muškarac tu opciju nema. Jer on verno sledi pravila toksične muškosti, jer je toksična muškost jedini zakon koji on neće i ne sme da prekrši. U tom zakonu jasno stoji da se hijerarhija ne sme narušiti, oni na nižoj lestvici moraju trpeti poniženje i nasilje onih na višoj lestvici, a zauzvrat dobijaju odrešene ruke da u svom dvorištu rade šta god požele. Što je veće poniženje kome budu izloženi od onih na višoj lestvici to je veće nasilje kome će izložiti svoje podređene. Ponekad, očekujući veliko poniženje, taj naš muškarac, preventivno demonstrira silu. U tom slučaju možemo svedočiti bizarnim scenama kao što je, na primer, prekoravanje voditeljki koje se slažu sa njim. Naš muškarac bi možda, nakon dugačkog monologa rekao i nešto kao:

„Ono što sam video i kroz istraživanja, najveći problemi ljudima, za žene postaju životni standard, plate i budućnost, kako će živeti, i naravno korona virus, a za muškarce bogami, postaje Kosovo. I to je ogromna razlika između žena koje su uvek orijentisane na budućnost i muškaraca koji bi s vremena na vreme voleli da se junače i da imaju više pogled unazad nego pogled unapred.“

A onda nakon što bi se voditeljke ubacile da se slože sa tim našim muškarcem, da mu kažu kako je sve to lepo i pametno rekao i kako je uvek u pravu, on bi možda, agresivnim, veštački mirnim glasom, prekidajući ih naravno, dodao sledeće:

„Samo vas molim da završim, ako vam kažem da imam neku vest pustite me da vam saopštim tu vest. Super je kad se pripremite samo me ponekad slušajte.“

Nakon što je u svom dvorištu demonstrirao silu, naš muškarac je spreman da ode i primi svoju dozu poniženja. Treba samo da izdrži par dana pa će se vratiti u svoje dvorište gde je glavni. Pored toga, sa sobom je poveo neke ključne muškarce. Naime, ne učestvuju svi muškarci u toksičnoj muškosti na isti način. Ima onih koji su jednostavno srećni da nađu svog gospodara i da mu verno služe, da aplaudiraju na svaki njegov potez, da brutalno odgovaraju onima koji ih ismevaju. Iznad svega, oni uživaju u tome da svog gospodara uvek i u svakom trenutku podsećaju kako je on najbrži, najjači i najbolji, pa makar to postizali i samo pogledom. Za našeg muškarca je jako važno da u najtežim trenucima pored sebe ima takvog vernog prijatelja i saborca.

Kada se nakon poniženja naš muškarac obrati svojim podređenima, on dakle, priča priče o svom junaštvu pred kojim je poklekao daleko jači protivnik i ukazao mu poštovanje kakvo ne ukazuje bilo kome. Svi znaju da je pero jače od mača. Ali kako snimak poniženja postoji, takođe neko mora da se pozabavi i podsmehom i šalama na račun našeg muškarca. Nije dovoljno da njegov verni prijatelj brutalno odgovori tu i tamo. Mora on lično. Pa će duboko uzdahnuti, jer mu je mnogo teško, i onda će, možda, tužno konstatovati kako ti napadi na njega, taj podsmeh i te šale više govore o primitivizmu ljudi koji mu se podsmevaju. Osim toga on sve to radi zbog svojih podređenih. Zbog podređenih je spreman da trpi i poniženje i uvrede i podsmeh. Zbog podređenih se žrtvuje. Smatrate da to nije dovoljno? Otiđite, pa mu kažite to ako smete.

Svaka sličnost sa skorašnjim događajima je tragična.