ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Krizni štab ponovo jaše



Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Struka je izgleda počela da hvata zalet za drugi talas korona virusa. Naravno, ako se prvi ikada završi. Obraćanja javnosti i nove mere ponovo su zbunjujući kao nekada, a članovi Kriznog štaba su izgleda raspoloženi za novo sluđivanje građana.

Nedavno smo čuli da će država početi sa kontrolama sprovođenja obaveznih mera i da će kazne biti drakonske, a čak je otvoren i telefonski broj za prijavljivanje građana, institucija, privrednih subjekata... koji ne poštuju propisane mere prevencije. Ovaj koncept je prilično zanimljiv i verovatno vrlo izazovan za sprovođenje u uslovima kada građani svakodnevno, recimo, gledaju predsednika koji se prvi ne pridržava mera, a od zaštitne maske beži ko Siniša Mali od novinara Krika. Nije ni čudo što se Predrag Kon žalio javno i apelovao na nadležne inspekcijske službe da rade svoj posao.

Od ovoga, naravno, nije bilo ništa, štaviše, usledilo je poprilično opuštanje, što mera, što građana. A kako u takvoj situaciji uvek neko mora da bude okrivljen, ovog puta to nisu bili ljubitelji klabinga ili studenti, već građani koji su otišli na letovanje. Njima je, naime, u ponedeljak poručeno da se što pre vrate u zemlju, te da imaju fore do petka, u kom slučaju ne bi bili kontrolisani, a ako se vrate posle petka, onda će morati da se jave u ambulantu, da budu pod nadzorom i još svašta nešto, šta već budu odredili nadležni. Kakve veze ima da li je ponedeljak ili petak i da li korona zaista zna da gleda u kalendar, pa nekim danima radi više a nekim manje, nismo saznali. Ono što jesmo saznali jeste da, ako fasujete koronu na moru na koje ste, kako je rekao epidemiolog Branislav Tiodorović, otišli „svojom voljom“, nećete tokom bolovanja dobiti punu platu već samo 65 odsto.

Kako se to odlazi na more protiv svoje volje, takođe nismo saznali. Jasno je da su turističke zemlje poput Hrvatske i Crne Gore u velikim problemima zbog pandemije i da su spremne na svašta, ali nismo čuli da su počeli da kidnapuju ljude i na silu ih odvode na svoje plaže, uglavnom su ljudi sami odlučivali da odu na letovanje.

Takođe, iz nastupa Branislava Tiodorovića moglo bi se zaključiti da se odlazak na letovanje u inostranstvo u Kriznom štabu smatra neodgovornim i rizičnim, ali nije do kraja jasno kako je to više neodgovorno i rizično od svakodnevnih partijanja i koncerata koji se dešavaju na beogradskim splavovima. Da li bi možda trebalo smanjiti platu i nekome ko se zarazio dobrovoljnim odlaskom na žurku, koncert ili Adu Ciganliju ili je zaražavanje u inostranstvu samo manje patriotski nego zaražavanje u Srbiji, te se kao takvo mora kazniti?

Bilo kako bilo, u narednom periodu možemo očekivati novi rast broja zaraženih, nove dramatične fejsbuk-statuse doktora Predraga Kona, možda i nova dramatična obraćanja predsednika Srbije, koji se nešto čudno ućutao nakon povratka iz Amerike, a moguće su i nove pretnje vanrednim stanjima i policijskim časovima. Drugi talas korone možda neće doći, ali drugi talas rata protiv nevidljivog neprijatelja na srpski način verovatno hoće. I opet ćemo pobediti. Kao i uvek.