Beogradske elektrane oštetile građane za 190 miliona evra u šest godina



Centar za lokalnu samoupravu (CLS) zatražio je od Komisije za zaštitu konkurencije da u službenom postupku utvrdi zloupotrebu monopolskog položaja "Beogradskih elektrana", kao i da spreči dalju praksu preplaćivanja usluge grejanja u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju CLS, "Beogradske elektrane" su neusaglašavanjem cene grejanja sa cenom energenata na svetskom tržištu i kršenjem Zakona o komunalnim delatnostima, oštetile Beograđane za 190 miliona evra u proteklih šest godina.

"Podsećamo da su Beogradske elektrane od 2014. godine, preko računa za grejanje, uplaćivale u gradski budžet u proseku 30 miliona evra godišnje za opštu potrošnju, čime je ova komunalna usluga pretvorna u jednu vrstu dodatnog poreza na imovinu", naveli su.

Prema njihovoj oceni, cilj svakog komunalnog preduzeća "mora biti da građanima isporuče javnu uslugu po pristupačnoj ceni i na kvalitetan način".

CLS je naveo da očekuje od Komisije za zaštitu konkurencije da zaštiti beogradske potrošače i da se "Beogradske elektrane" primoraju da koriguju cenu usluga, kao i nadoknade štetu pričinjenu građanima od 2014. godine.

Izvor: Beta, N1 Beograd