Deo puta kroz Grdeličku klisuru bez sloja asfalta, druga popravka od otvaranjaIako od otvaranja južnog kraka Koridora 10 nije prošlo ni godinu i po dana, za saobraćaj je zbog radova zatvorena deonica od petlje Predejane do mesta Momin kamen kod Vladičinog Hana u Grdeličkoj klisuri.

Prema onome što su novinari Južnih vesti videli, jedan sloj asfalta je skinut i put se opet asfaltira, a iz Koridora Srbije nisu odgovorili na pitanja novinara koji je razlog rekonstrukcije.

Ovo je drugi put nakon otvaranja kako se auto-put popravlja na "najtežoj, ali i najlepšoj deonici auto-puta kroz Srbiju", kako je predsednik Vučić opisao prilikom otvaranja, pišu Južne vesti.

Asfalt je prvo “popustio”, kako su tada rekli u Koridorima Srbije, na deonici između Caričine doline i tunela Manajle samo tri meseca od otvaranja.

"Toliko o kvalitetu. Ako je došlo do klizanja zemljišta, oni nisu mogli da reše problem samo skidanjem gornjeg sloja i kozmetičkim radovima, nego su morali da rade novu podlogu jer to zemljište nije stabilno", komentariše jedan od prolaznika.

Iako se asfalt presvlači na deonici dužine od jednog do dva kilometra, ovog puta iz Koridora, na koje su uputili iz Puteva Srbije, nisu odgovorili Južnim vestima na pitanja koji je sada razlog ponovnog asfaltiranja.

Tako se ne zna da li se radi samo o nekvalitetnom asfaltu ili je problem sa podlogom, ni da li je auto - put bezbedan za saobraćaj.

Ne zna se ni ko će platiti radove.

Ono što se jedino zna da su radovi u toku već nedelju dana i trajaće do kraja meseca, a saobraćaj će se u tom periodu odvijati dvosmerno u kolovoznoj traci ka Vranju.

Izgradnju trase kroz Grdeličku klisuru pratili su brojni problemi - od konstantnog probijanja rokova, obrušavanja kosina, do menjanja projekta. Građani su se i nakon otvaranja žalili da kosina kroz Grdeličku klisuru nije bezbedna, a nadležni su tada rekli da nema obrušavanja, već da samo tako izgleda.

Stručnjaci su ocenili dasu radovi na Koridoru 10 kasnili zbog loše pripreme radova i projektne dokumentacije, nerealnih obećanja datih iz političkih razloga, ali i zbog nepostojanja domaće građevinske operative koja bi taj zadatak obavila na najadekvatniji način.

Zbog rušenja kosine, Mihajlovićeva je deo kabineta početkom decembra prošle godine “preselila” u Grdeličku klisuru kako bi “nadzirali” i ubrzali radove.

Koridor 10 otvoren je maja prošle godine uz muziku i vatromet, a tri meseca kasnije je popucao asfalt na deonici između Cričine doline i tunela Manajle.

Izvor: Južne vesti, N1 Beograd