Most kod Tvrđave u Nišu ušao u "Ginisovu knjigu rekorda"



Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu obeležava se 14. oktobra, a istog dana 2020. godine, kako kažu Niški gerilci, predstvanici Ginisove knjige rekorda posetili su Niš kako bi dodelili prvo Ginisovo priznaje gradu. Grad Niš ponosni je “ginisovac” u najdužem rekonstruisanju mosta.

Predstavnici Ginisa - gospodin Longnouz i gospodin Fejker, predali su priznanje srpskom predstavniku Ginisa gospodinu Prolongiću i plakete povodom obaranja rekorda u kategoriji "Najduže trajanje rekonstrukcije mosta do 50 metara", pišu Južne vesti.

Ovo priznanje Tvrđavski most dobija jer je rekordnih 222 dana, 23 sata i 23 minuta u rekonstrukciji, a to se nije do sada dešavalo - naglasila su gospoda iz Ginisa,a prenose gerilci.

Ekipa Urbane gerile Niš, kako kažu, bila je domaćin predstavnicima Ginisove knjige rekorda i dobila zadatak da plakete povodom ovog rekorda, koji nije zabeležen u svetu, uruči predstavnicima Direkcije za izgradnju, kao i Gradskom veću i gradonačelnici.

Inače, Tvrđavski most u Nišu rekonstruiše se od početka marta ove godine. Za to je izdvojeno 60 miliona dinara, a bilo je najavljeno da će sve biti gotovo za četiri meseca.

Kucamo na vrata novembra, a kraj rekonstrukcije se još ne nazire, pa je Niš zato s pravom i upisan u Ginisovu knjigu u kategoriji najduže rekonstrukcije mosta od 50 metara, kažu.

Niška Urbana gerila je grupa anonimnih aktivista, koji za sebe kažu da su "alternativa neradu, bahatosti i apatiji u gradu". Njihove akcije uvek plene pažnju, a bilo je tu polaganja venca na panj, takmičenja u preskakanju bankine, farbanja Tvrđave u roze, te sađenje cveća, pecanje i proslava rođendana udarnim rupama.

Na Margeru su farbali betonske kugle, “kitili” otpadom jelku u centru Niša kako bi skrenuli pažnju na loše okićen grad i roštiljali mesom "dimljenim" na zagađenom vazduhu.

Građani moraju da budu aktivniji, poručuje ova grupa, da uvide svoju moć i da shvate da, ukoliko oni ne ukažu na to što im smeta, drugi im neće rešavati probleme.

Izvor: Južne vesti, N1 Beograd