Unapređen profesor koji je podržao plagijat Siniše Malog



Senat Univerziteta u Beogradu danas je izabrao za redovnog profesora Mladena Čudanova sa Fakulteta organizacionih nauka, koji je bio u etičkim komisijama koje su podržale doktorat Siniše Malog, a koji je naknadno proglašen plagijatom.

Sednici Senata su prisustvovali profesori Dušan Teodorović i Ognjen Radonjić, koji su zatražili reč kako bi Senatu objasnili sve nepravilnosti u proceduri za izbor Čudanova u redovnog profesora, ali im rektorka Ivanka Popović nije dala reč, jer nisu članovi Senata, a nadležno Veće tehničko tehnoloških nauka je već reklo svoje o tom pitanju.

Ipak, rektorka je stavila na glasanje zahtev Teodorovića i Radonjića da se obrate, ali je on odbijen.

Radonjić i Teodorović su poručili da je to sramna odluka i degradacija fakulteta.

Teodorović je podsetio da je on trenutno najstariji aktivni profesor i da je sramotno to što mu nije dozvoljeno da se obrati.

“Sada konačno mogu da vrate i doktorat Siniši Malom, pošto ovi koji su mu pomagali o tome, nisu ništa pošteniji od njega, a nagrađeni su”, kaže Teodorović za Nova.rs.

Teodorović podseća da je rektorka dobila nagradu “Vitez poziva” i poručuje da zbog današnjeg poteza treba da je vrati.

Prof. Ognjen Radonjić ironično poručuje da je on zapravo došao da odbrani prava Siniše Malog, jer je diskriminacija da samo Mali snosi posledice, a ne i oni koji su u tome takođe učestvovali.

Radonjić napominje da je hteo da za govornicom iznese brojne nepravilnosti u proceduri i referatu kojim je doneta odluka da Čudanov bude imenovan za redovnog profesora, kao i dokumentaciju, koja, kako tvrdi, nije ni prosleđena članovima Senata.

Podsetimo, Senat Univerziteta u Beogradu jednoglasno je poništio doktorat Siniše Malog sredinom decembra 2019. godine, šest godina nakon što su se pojavile prve sumnje da se radi o plagijatu.

Mali je doktorat odbranio 2013. godine pred Komisijom koji su činili Ondrej Jaško, redovni profesor FON-a, Slađana Barjaktarović Rakočević, vanredni profesor FON-a i Dragan Đuričin, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Veće Fakulteta organizacionih nauka prihvatilo je u junu referat Mladena Čudanova, tada vanrednog profesora, a deo akademske zajednice oštro je reagovao na ovu vest, podsećajući da je Mladen Čudanov učestvovao u etičkim komisijama koje su podržale plagirani doktorat Siniše Malog.

Izvor: Nova.rs