MILAN ĆULIBRK - Senzacija ili putujući cirkusMilan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Rušenje nelegalnog objekta na vrhu Kopaonika, tog simbola korupcije, za novog ministra građevinarstva bio bi veći uspeh od svega što će za njegovog mandata biti izgrađeno. Ima li iko petlju da sruši bezakonje u trenutku kada je objavljen rat mafiji i korupciji

Senzacija: Aleksandar Vučić! Baš tako je, poput neke rijaliti zvezde ili gostovanja putujućeg cirkusa u nekom zabačenom zaseoku pre korone, danima najavljivano gostovanje predsednika Srbije na Hepiju. Senzacija je trajala 49 sati, od subote u 20 časova, za kada je prvobitno najavljena, do ponedeljka u 21 sat, kada je Vučić zaista došao kod Milomira Marića. Posle toga više ništa nije bilo senzacionalno. A moglo je biti.

Senzacija bi, na primer, bila da je Marić predsednika – koji se pre Ćirilice divio spomeniku Stefanu Nemanji, Beogradu na vodi i Železničkoj stanici, u koju više neće doći nijedan voz – nehajno upitao zna li možda koliko će da košta taj spomenik. I ko će to da plati? A nije da nije bilo povoda za to. Baš tog dana Goran Vesić je rekao da Beograd za spomenik neće platiti ni dinar. Pa, ko će? I zašto su ti podaci proglašeni za tajnu do 2023? Hoće li ceo taj kompleks, kad se završe radovi, pripasti Beogradu na vodi, kao što mu je pripojena imovina Eurosalona pored Beogradskog sajma, s tim da je pre toga država iz republičkog budžeta vlasniku Eurosalona isplatila 16 miliona evra, a onda sve to besplatno ustupila firmi u kojoj partner iz Abu Dabija ima većinski udeo. Domaćinski, nema šta.

Kad smo već kod Beograda na vodi, senzacija bi, takođe, bila da je na Vučićeve reči da je taj projekat mogao da izgura samo neko ko je snažan i uporan kao „buldožer“, Marić, makar i naivno, poput francuske sobarice, upitao da li je možda deo problema u tome što su pre više od četiri i po godine, dok su naprednjaci slavili izbornu pobedu, neki buldožeri stvarno rušili u Savamali bez naloga nadležnih organa. I kako je moguće da u državi, rešenoj da se obračuna sa kriminalom i korupcijom, još ne znamo ko su totalni idioti, koji te noći nisu srušili samo „nekoliko nelegalnih udžerica“, već i pravnu državu.

Za razliku od baraka iz Hercegovačke, koje su srušene i bez asistencije uniformisanih policajaca, nelegalni objekat na vrhu Kopaonika nadživeo je i ministarku građevinarstva Zoranu Mihajlović i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, iako su oboje obećavali da će taj objekat biti srušen najkasnije do kraja 2019. Posle prekomande u druge resore, oboje mogu mirno da posmatraju kako se na zidove od čvrstog materijala postavljaju drveni balvani, sa očitom namerom vlasnika (a niko ne veruje da je to Snežana Mitković) da namagarči javnost i da je uveri da tamo nikada i nije bila betonska građevina od 1.000 kvadrata već 10 puta manja brvnara, sagrađena u nacionalnom parku (dakle tamo gde nije smelo da se gradi), u skladu sa svim dozvolama, koje je vlasniku protivzakonito obezbedio bivši predsednik Opštine Brus, Milutin Jeličić Jutka, u međuvremenu osuđen na tri meseca zatvora zbog seksualnog uznemiravanja Marije Lukić.

Senzacija bi bila i da novi ministar građevinarstva Tomislav Momirović dovrši posao svoje prethodnice. Rušenje tog objekta, koji je simbol korupcije i samovolje, za Momirovića bio bi veći uspeh od svega što će za njegovog mandata biti izgrađeno. Jer, lako je otvarati auto-puteve i brze pruge. Ionako se sve to gradi novcem poreskih obveznika ili kreditima koje će oni vraćati. Ali, čik da vidimo ima li iko petlju da sruši bezakonje u Srbiji. Samo, misli li zaista iko da će Aleksandar Vulin pomoći Momiroviću više nego što je Stefanović pomagao Zorani? A, ko zna, možda ćemo 2023. saznati da je vlasnik nelegalnog objekta na Kopaoniku nelegalno rušio u Savamali, finansirao spomenik Stefanu Nemanji…

Konačno, može li više išta biti senzacija ako to nije bilo ni objašnjenje premijera Republike Srpske Radovana Viškovića da će u zajedničkoj firmi za izgradnju tri hidroelektrane na Drini – za koje se procenjuje da će koštati 520 miliona evra - Srbija imati većinski udeo od 51 odsto, jer će se na taj način - izbeći Zakon o javnim nabavkama! Šta reći, a ne zaplakati? Pa zašto bi onda senzacionalna bila vest da nova vlada ne daje saglasnost Grupi država za borbu protiv korupcije GREKO da objavi najnoviji izveštaj o Srbiji? Ili što Milorad Dodik, posle poraza na lokalnim izborima u Banjaluci, novom gradonačelniku preti da grad neće moći da se greje bez pomoći Vlade Republike Srpske? Ne, nama ovde kao senzacija deluje samo vest da su u Hrvatskoj bivši premijer Ivo Sanader i još vladajući HDZ osuđeni za korupciju. A samo to je u stvari normalno.