Novinarke protiv nasilja: Nedopustive uvrede Lukasa upućene Žaklini TatalovićGrupa Novinarke protiv nasilja ocenjuje kao nedopustivo ponašanje folk pevača Ace Lukasa u emisiji Hit Tvit na TV Pink.

Lukas je na vulgaran način izneo niz neupitno seksističkih uvreda na račun novinarke N1 Žakline Tatalović.

"Tokom cele emisije, ovaj pevač, sa ranijom istorijom nasilja prema ženama, konstantno se osvrtao na ličnost Žakline Tatalović, vređajući njen izgled i dostojanstvo svojim izjavama. Ovakvi napadi, praćeni ponižavanjem novinarki zbog fizičkog izgleda, bez razmatranja njihovih profesionalnih veština, sa zlonamernim ili omalovažavajućim komentarima u vezi sa njihovim stilom oblačenja, predstavljaju primer pokušaja diskreditacije žena u medijima, naročito ako izveštavaju o osetljivim društvenim i političkim temama", navodi se u saopštenju.

Grupa smatra da je ovakav rečnik nedopustiv, posebno na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

"Zato skrećemo pažnju i uredništvu i voditeljima i voditeljkama emisija koje se emituju uživo da su dužni da odlučnije reaguju kada njihovi gosti ispoljavaju govor mržnje. U suprotnom, oni su saučesnici koji ovakav način komunikacije omogućavaju i ohrabruju", dodaju.

Grupa "Novinarke protiv nasilja prema ženama" osnovana je uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Fonda B92 i čini je preko 30 novinarki iz nacionalnih i lokalnih medija u Srbiji koje se organizovano bore protiv nasilja prema ženama.

Izvor: N1 Beograd