Preminuo patrijarh Irinej



Patrijarh SPC Irinej preminuo je u 90. godini, nakon borbe sa koronavirusom.

To je na Instagram nalogu "Budućnost Srbije" crno-belom fotografijom i porukom potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U četvrtak pre podne lekarski kolegijum je saopštio da se opšte stanje patrijarha Irineja pogoršalo, kao posledica kovida-19. Patrijarh je, podsetimo, 4. novembra primljen u Vojnu kovid bolnicu "Karaburma", nakon što je tokom redovnog testiranja potvrđeno da je zaražen koronavirusom.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.  U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku.

Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku, a nakon odluženja vojnog roka ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Pre stupanja na dužnost profesora, u oktobru 1959. godine u manastiru Rakovica, od tadašnjeg patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istoga meseca na dan svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao, upućen je na postdiplomske studije u Atinu.

Godine 1969. je postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se vraća u Prizren, gde je postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije. Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog.

Godinu dana kasnije, 1975. godine, izabran je za Episkopa niškog. Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog. Ustoličen je 23. januara, navodi se u biografiji na sajtu SPC.

Izvor: N1 Beograd