Trinaestomesečnoj Minji Matić je potrebna pomoć da bi otišla na lečenje u SAD



Devojčici Minji Matić po rođenju ustanovljena je retka i teška neuromišićna bolest - spinalna mišićna atrofija, tip 1, koja se manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Minji je sada potrebna novčana pomoć za lečenje u Americi, a lekari kažu da bi terapiju trebalo da primi najkasnije u narednih nekoliko meseci.

Trinaestomesečna devojčica Minja Matić, rođena je kao zdrava beba. Međutim, nekoliko meseci potom, njeni roditelji su primetili da se Minja ne razvija kako bi trebalo, zbog čega su se najpre uputili u Klinički centar Kragujevac.

"Doktori su nam tamo rekli da nemamo razloga za brigu, da je hipotonija u pitanju, da je to normalno kod dece, da smo mladi roditelji da ne paničimo. Supruga i ja samoinicijativno sedamo u auto i krećemo za Beograd, jer smo videli da se Minja i dalje na razvija kako treba. Igrom slučaja, dolazimo do Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, gde su je lekari pregledali, a jedan lekar je odmah rekao da nešto nije u redu. Kad su rezultati stigli, pretpostavka lekara se ispostavila kao tačna da Minja boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1", navodi njen otac Ivan Matić.

Da bi genska terapija bila uspešna, neophodno je da je Minja primi do svoje druge godine.

"Mi verujemo da će njoj genska terapija mnogo da pomogne, pre svega da bude respiratorno jača, to nam je najbitnije, a onda da počne da se razvija kao i sva ostala deca - da drži glavu sama, da sedi, da puzi, da se rotira i nadamo se da će jednog dana moći da hoda i da bude kao sva druga deca. Naš dan počinje i završava se stalnim vežbicama. Moramo da joj održavamo tonus mišića, da je masiramo stalno, stavljamo je da stoji, da sedi... Inače, jako slabo napreduje sa kilažom, pa joj često spremamo da jede i tako nam prođe dan", navodi Minjina mama Živka Matić.

Za lečenje u Los Anđelesu neophodno je 2,4 miliona dolara, od čega je do sada prikupljeno pola iznosa.

"Apelovao bih na sve ljude dobre volje da pošalju SMS 845 na 3030, jer mi Minji, nažalost, ne možemo da obezbedimo srećno detinjstvo", kaže otac Ivan.

Izvor: N1 Beograd