LJUBODRAG STOJADINOVIĆ - Tri praseta u skupštiniPiše: Ljubodrag Stojadinović, tekst za Peščanik.net, 18.12.2020.

Ima li zaista Dragan Đilas 619 miliona? Evra, naravno, da su dinari to ne bi bio Đilas. Izvesno je međutim da takva suma ne može da opstane u nedogled. Čovek verovatno troši, a svaka gomila bilo čega, koliko god bila golema, kad se načne začas nestane.

Čak i oni naprednjaci pripravnici, koji usred rasprave, bez veze sa temom ili bilo čim, urliknu: Živeo Vučić! I oni pouzdano znaju da je u Đilasa tačno toliko, ni evro manje ali ni više, brojka je ujednačena od vrha pa sve po dubini. Ne sme da se pogreši, inače bi D.Đ. mogao da izbledi kao neizbežna danonoćna opsesija.

Kako se to dogodilo, ko je izračunao? To je više od pola milijarde evra, Đilas bi morao da bude na Forbsovoj listi (ako se to tako zove) za Balkan i region, dobrotvor, ktitor i graditelj bolnica, obdaništa i škola ili hrama u svoju čast. Eno ga Bata Gašić je još kao ministar vojni u sveže omalanoj crkvi dao da mu se oslika svetački lik, i tamo je za vjeki vjekov pored svetitelja Jovana.

Sve ovo, naravno, ako je Đilas svoje novce stekao poštenim radom, uredno plaća poreze državi, a obveznice, gotovinu, zlatne poluge i nakit drži u velikom sefu pouzdane banke.

Ako nije tako, ako je narečeni bogataš sve stekao mutnim radnjama, mešetarenjem ili zakidanjem na pilonu mosta na Adi, i to se zna: istraga, sud i sve po proceduri pravne države. Za pljačku takvih dimenzija američki sudovi umeju da odrežu i desetak uzastopnih doživotnih robija, pa kome se posreći da se izvuče može da uživa u svojih 619 miliona. Pod uslovom da su neobeleženi i da ih je dobro sakrio.

Ništa od toga. Režim ne želi da prizna, ali niko nema nijedan dokaz o tome. Reklo bi se, ništa novo, Baron fon Minhauzen ima podanike dostojne rodoslova. Skupština nema važnija niti bilo kakva pametna posla, ko god pokuša da govori o bilo čemu uvek se vraća Đilasu, kao opčinjen dubinom mržnje koja se usled kolektivne slaboumnosti akumulirala do besmisla. Niko od njih, naime, nije u stanju da smisli bilo šta lucidnije, što bi imalo obrt i poentu kojom bi bila opravdana hajka, ili bar razlozi za njeno trajanje. Iz toga ne mogu da se iščupaju, ali i ne žele.

Video sam Đilasa više puta na stranicama tabloida, optužuju ga da sa nekim ljudima iz Grčke planira prevrat, ubistvo Vučića i njegove porodice. Nije moguće da tamo nema glave koja bi mogla da smisli bar manje glupu zaveru.

Dakle, ne samo da Đilas ima 619 miliona, koje je naravno stekao pljačkom, nego će nešto od toga da upotrebi za finansiranje novog majskog prevrata u Srbiji.

Sekta je zaboravila Šolaka, sada im je ostao samo Đilas.

Korona bi bila pobeđena davno, ali Đilas ne samo da je ukrao 619 miliona, nego želi da bude što više mrtvih.

Evo, Srbija se gradi, otvaraju se nova radna mesta. Ne možemo se odbraniti od investitora. Ali, eto, Đilas je ukrao 619 miliona.

Nema drugih razloga za svađu sa Jeremićem, obojica vole pare, samo je Đilas veći majstor.

Uskoro nam slede poslovi na promeni ustava. To će biti rešenja koja uzdižu Srbiji među zemlje sa najmodernijim pravnim sistemom. U stvari, Đilas, koji je ukrao 619 miliona, želeo bi da ponovo bude na vlasti samo da bi krao.

Pravićemo nacionalni stadion koji će koštati Srbiju 500 miliona. Đilas je ukrao 619 miliona, što je dovoljno da se naprave još dva takva.

Nije tačno da je zdravstveni sistem pukao. Tačno je da je Đilas ukrao 619 miliona.

Srbija bi već imala fudbalskog selektora, da Đilas nije…

Put do Drača će biti izgrađen na vreme, ali Đilas!

Rasprava je nastavljena. Na dnevnom redu su amandmani na Zakon o pranju novca i finansiranju terorizma. Ali svi su govorili o Đilasu. Jedan, koji se preziva Bakarec, ispričao je bajku: Bila tri praseta. Dva su bila obični, fini prasići, nestašni i nemirni, ali su se pazili zlog vuka, koji je imao naum u skladu sa svojim karakterom, da ih izede.

Ali treće prase je bilo nekako drugačije, žuto i nepouzdano, sklono da braću pokaže vuku i da ih proda za pare. To treće prase zove se Đilas, otkrio je pripovedač.

Hahahahahaha! Orila se životinjska farma od smeha. Kakva nenadmašna duhovitost. Đilas – žuto prase. Uuuuuuh, da se zaceniš, od toga može da se rikne, kakva genijalna priča! I basna i bajka i triler i naravoučenije, sve na jednom mestu.

Žuto prase, ta umna dosetka zaista deluje bajkovito i izaziva samilost.

Ali ono je opljačkalo 619 miliona! I sve životinje samo o tome govore.