MARČELO: Dositeji, braćo i sestre, a ne Atlagići i praporci



U sedlu je neko ko vešto jaše na našim najgorim slabostima i zabludama, praveći od nas oazu jeftine radne snage, za šta očigledno ima podršku sveta. Niko nam neće pomoći, niko osim nas, ali mi kao da smo digli ruke od sebe – i time digli ruku na sebe

Predsednik se obraća javnosti. Pola 11 je noću. Ispred kovid bolnice je. Viče: „Ubijte me! Ubijte me!“ O čemu se ovde radi? Кo mu preti i čija je žrtva? „Nisam stručan“, kratko odgovara u intervjuu za NIN Marko Šelić Marčelo, pisac, muzičar, onaj koji bi da menja svet po meri čoveka.

Živi mit, prvakinja srpskog glumišta Jelisaveta Seka Sablić prozvana je u Skupštini zbog intervjua u NIN-u „Otadžbina je tamo gde ti je dobro a ne gde su sarme“. Mora da je to dublji ponor u koji se ova zemlja sunovratila no što je iko ikada mogao da zamisli? Кo je potpisnik ove divlje režije u Skupštini i van nje? I kako ćemo to promeniti, kako ćemo odbraniti pojedinca?

Skupština je najobičnije veće bednika. Trenutni moćnici, suštinski nebitnici koji ni za tri svoja sramotna života ne bi ostavili traga kao jedna Seka Sablić. Nijednog od njih istorija neće zapamtiti, u nju će ući samo kolektivno, kao bezimene ćelije jednog monumentalnog maligniteta. Što nije sasvim pravedno: možda je Atlagić lice našeg doba čak više nego Vučić, jer da nije raznih Atlagića, Vučić bi pao s trona preksutra. Seka Sablić nazvala ih je ponavljačima, misleći na đake, ali oni su to i u papagajskom smislu: nijedna misao koju onamo izgovore zapravo nije njihova, i to je jedina osobina koja ih je do stolica i dovela. Pojedinca moramo braniti. Svi. Кoristim ovu priliku da izrazim svoju podršku gospođi Sablić, koja je na tapetu samo zato da se pažnja javnosti skrene s činjenice šta se dešava s pandemijom.

„Odgovorio bih brutalno Paniću samo da nisam predsednik.” Ove reči baš su predsedničke. Zamislite da ih izgovara predsednik Norveške, na primer? Šta bi se dogodilo par minuta kasnije?

Lekaru iz crvene zone ne sme se odgovoriti apsolutno ništa brutalno, sve i da niste na funkciji predsednika, jer ste i tada, i uvek, na funkciji čoveka. Ako jeste. Ako niste, onda to niste ni kad ste predsednik. Gospodina Panića takođe ćemo, zato, morati da branimo svi. S funkcije predsednika niko ne sme okretati ama baš nikoga protiv ama baš nikoga.

Autor Tanja Nikolić Đaković, foto Aleksandar Dimitrijević
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 3.12.2020.