Pred izbor novog patrijarha sumnje u zakulisne radnje dostigle vrhunac



Pred izbor novog patrijarha sumnje u zakulisne radnje dostigle su vrhunac. Naprasno se razboleo vladika Lavrentije, koji je trebalo da predsedava Saborom i u bolnici je. Izostanak Lavrentija sa sabora značajno menja okolnosti, jer je on imao pravo na dva glasa, budući da je i administrator valjevske episkopije, čiji je tron upražnjen. Poznavaoci prilika u Crkvi navode da takav razvoj događaja ide na ruku struji okupljenoj oko vladike bačkog Irineja, u neizvesnoj trci za izbor 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Čak i ako ne ostvari svoj životni san i postane sutra patrijarh, vladika Irinej pokušaće sve da neko od njegovih učenika postane novi poglavar SPC, kaže novinarka Danasa Katarina Živanović, koja važi za jednu od najobaveštenijih kada su poslovi crkve u pitanju.

„Najveću mogućnost da bude patrijarh ima mitropolit Porfirije, koji je njegovo duhovno čedo. To može biti i episkop šumadijski Jovan, Sveti duh ima minimalne šanse na žalost, jer će po svemu sudeći birati između tri ista kandidata. I biće mu potpuno svejedno ko će biti kandidat“, kaže Živanović.

Kako je preneo portal Nova.rs, na osnovu informacija iz eparhije šabačke, iznenada hospitalizovani episkop Lavrentije preneo je svoja dva glasa upravo na Irineja bačkog i još jednog vladiku lojalnog Irineju – Fotija. Novinarka NIN-a Dragana Nikoletić ukazuje na to da je politika, odnosno svetovna vlast, duboko upletena u izbor patrijarha.

„Zato što je poverenje građana u Crkvu još veliko i zato što je vlasti neophodno da ima partnera u državnim poslovima i vlast u Crkvi ima partnera za važne odluke i kada je reč o Kosovu i u drugim važnim državnim pitanjima“, ističe Nikoletić.

Poprište tog versko-političkog okršaja biće Hram Svetog Save, tačnije njegova kripta. Zašto je izabran hram koji je pod kamerama i ozvučen mogla bi da bude sutra jedna od tema za raspravu pred glasanje. Takozvana druga struja, čiji su predstavnici vladika dizeldorfski Grigorije ili budimljansko-nikšićki Joanikije, mogla bi da pokrene pitanje legalnosti Sabora.

„Svaki učesnik tog događaja treba da sledi volju Božiju, te da proces biranja protekne zakonito, u najvećoj bratskoj slozi“, rekao je Joanikije.

Vernici koje je ekipa N1 zatekla ispred Hrama očekuju da novi patrijarh spreči upravo bilo kakve političke igre u crkvi.

„Mislim da ne treba da se bavi politikom, već onim što mu je posao. Pravoslavljem i crkvom“.

„Mislim da treba da bude dobar čovek. To je dovoljno“.

„Da se mi kao narod vratimo i Bogu i Svetome Savi“.

Jel’ to moguće ili će odlučiti politika?

Gospod Hristos kaže da sve što je čoveku nemoguće, Bogu je moguće.

Po Ustavu SPC trojica kandidata koji sutra na Saboru dobiju natpolovičnu podršku ostalih vladika ulaze u žreb, a onda će tokom liturgije monah izvući iz Svetog jevanđelja jednu od tri koverte sa imenom 46. arhiepiskopa pećkog i mitropolita beogradsko-karlovačkog, to jest patrijarha srpskog.

Izvor: N1 Beograd