Preminuo Đorđe BalaševićJedan od najvećih kantautora na ovim prostorima i legendarni muzičar Đorđe Balašević preminuo je u 67. godini u Novom Sadu, od posledica bolesti izazvane koronavirusom.

Prema nezvaničnim informacijama od lekara upoznatih sa lečenjem Balaševića, muzičar je u utorak primljen u Infektivnu kliniku u Novom Sadu. Danima pre toga, Balašević se lečio kod kuće, gde su lekari pomno pratili njegovo stanje.

Kada se ono pogoršalo, kantautor je poslat u bolnicu, gde je nsjpre lečen na kovid odeljenju. Ipak, već sutradan nakon prijema u bolnicu, Balaševiću se stanje pogoršalo, nakon čega je prebačen na odeljenje intenzivne nege.

“Ovo je šok za sve”, rekli su nam lekari.

Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. godine, u Novom Sadu, u porodici oca Jovana Balaševića i Veronike Dolenec.

Balašević je bio jugoslovenski i srpski kantautor i pesnik. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. g. je započeo solo karijeru.

Balašević je odrastao u Novom Sadu, u kući u ulici Jovana Cvijića, a pesme je počeo da piše u osnovnoj školi, iako je sanjao je da će jednoga dana postati fudbaler. Napustivši univerzitet 1977. pridružio grupi “Žetva” i snima hit pesmu “U razdeljak te ljubim” i ostvaruje svoj prvi uspeh.

Singl je prodat u više od 180.000 kopija, što je bio veliki uspeh čak i za tadašnje jugoslovenske standarde.

U narednim decenijama, dosegao je praktično status žive legende u domenima popularne muzike u regionu. 

Ukupno je objavio 12 albuma.

Singl Računajte na nas, iz perioda dok je bio član Ranog mraza, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima. Tokom 1990-ih bio je veliki kritičar politike Slobodana Miloševića.

Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Iza sebe je ostavio suprugu i troje dece – sina i dve ćerke.

Izvor: Nova.rs, N1 Beograd