Rade Šerbedžija o Balaševiću: Veliki pesnik koji je rekao ne ratu i nasilju, i hrabar kada je trebalo biti hrabar



"Ta vest me užasno pogodila. Nemam reči jednostavno. Postoje neke smrti koje su apsurdne i nemoguće i ne možeš se pomiriti sa njima. Osećam se isto kao kada je Arsen umro", rekao je za Nova.rs glumac Rade Šerbedžija, povodom smrti čuvenog kantautora Đorđa Balaševića.

„Bio je velik, veličanstven pesnik. Božanstven pesnik, koji nije samo pevao svoje pesme, nego je i pisao poeziju i knjige. Bio je mudrac. I uz sve to bio je veliki čovek. Hrabar kada je trebalo biti hrabar. Rekao je ne ratu. Rekao je ne nasilju, i ovome treba odati svako priznanje i čast“, prokomentarisao je slavni glumac, prenosi Nova.rs.

U Balaševićevom filmskom prvencu „Kao rani mraz“, za koji je napisao scenario i režirao ga, Šerbedžija je glumio starog Vasu Ladačkog.

Đorđe Balašević preminuo je danas na Infektivnoj klinici u Novom Sadu.

Gostujući pre nekoliko godina u emisiji Ivana Ivanovića, Šerbedžija je Balaševića, uz osmeh, nazvao „fantastičnim momkom“, spremajući se da se sretne sa njim u Novom Sadu.

„To jedno samo čudo. Jedno od najvećih emotivnih čuda u ovoj zemlji, kojeg ja obožavam“, rekao je Šerbedžija.

Kojo: Legendo muzike, živiš u nama

„Ode nam još jedan velikan muzike“, reči su kojima je glumac Nikola Kojo započeo svoju objavu u kojoj se oprostio od Đorđa Balaševića.

„Svaki tvoj stih, tvoja strofa i emocija urezana je duboko u meni ispod kože. Počivaj u miru, legendo muzike. Lepo sećanje si ostavio iza sebe. Živiš u nama. Pozdravi sve moje kolege gore na nebu, posebno mog dragog kuma Mandu. Srešćemo se svi. Nekad! Hvala ti na svemu“, napisao je Kojo na svom profilu na Fejsbuku.

I Sergej Trifunović odao je počast preminulom Đorđu Balaševiću.

Sergej je, naime, na Instagramu okačio omot albuma Balaševićeve prve grupe „Rani mraz“ iz 1979. godine.

„Moja prva kaseta u životu. I na njoj neki tip s bradom koji će odmah postati moj prvi ozbiljni muzički idol“, napisao je Trifunović.

Peca Popović: Balašević je poneo komad svakog od nas

„Odlazeći sa ovog sveta, Đorđe Balašević je poneo jedan emotivni komad svakog od nas sa sobom. A taj komad više nema ko da popuni i to je naša tragedija“, kaže za Nova.rs Petar Peca Popović, novinar, rok kritičar i publicista.

Peca Popović podseća na veliki opus koji je iza sebe ostavio Balašević, ocenjujući da je bio jedinstven po mnogo čemu.

„Đorđe Balašević je pevao, pisao i pričao o temama kojima se drugi nisu na taj način bavili. On je imao svoju poetiku, svoj rečnik, svoje teme i svoje vojvođansko nebo ispod koga je stajao“, kaže Popović.

Naglašava da je kantautor svojim ogromnim delom uticao na generacije i generacije i upoređuje ga sa još jednim vojvođanskim poetom.

„Balašević je na isti način pogađao generacije i generacije, vaspitavao ih i ostavljao dubok trag, kao što je to pre njega radio Mika Antić. To isto, takođe u Vojvodini, radio je Balašević. I ta Vojvodina, bez obzira na to kako je neko danas doživljava, bez Đorđa Balaševića više nikada neće biti ista“, zaključak je Pece Popovića.

Izvor: N1 Beograd, Nova.rs