Aleksandar Jovanović Ćuta: I Beograd se nalazi pred „ekokalipsom“



Aleksandar Jovanović Ćuta, ekološki aktivista

I Beograd se nalazi pred „ekokalipsom“

Na kraju, sve se svodi na to ima li nas dovoljno da stanemo na barikade. Кada dođu bageri, kada se pojavi ta prokleta mehanizacija koju mi na Staroj planini tretiramo kao neprijatelja, bukvalno se radi o ratu, fizičkom ratu. Dokaz za to je Rakita

Dan nakon što je gostujući u Utisku nedelje najavio protest 10. aprila u Beogradu pod nazivom „Ekološki ustanak“, aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandra Jovanovića Ćutu privela je na informativni razgovor Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, inače nadležna za krivična dela poput trgovine ljudima, krijumčarenja eksploziva ili falsifikovanja novčanica. Tabloidi nam ovog puta nisu objasnili kako se taj čin uklapa u sveopšti rat protiv mafije. Dvadeset organizacija okupljenih u platformu „Tri slobode“ osudile su ga kao otvoreno kršenje sloboda i zatražile hitno objašnjenje postupanja službi u ovom slučaju. Do zaključenja broja reakcije MUP-a nije bilo.

U službenoj belešci sa vašeg saslušanja poziva se na ovlašćenja koja policija ima u slučaju kada „postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti“. Кoje, pa još iz domena SBPOК-a?

Meni je sasvim svejedno koji me sektor hapsi. Da li me hapsi lokalna policija u Babušnici ili me zovu iz 29. novembra. I nisu mi rekli šta je tačno problem već su se raspitali kakvi su planovi za dalje, pošto se po medijima pominju termini tipa „ustanak“ ili „blokada (auto-puta) E-75“. Načelno je pomenuto da to može da bude uznemirujuće po javnost i stanovništvo, ali konkretan razlog ili neki pravni osnov po kome mene hapse – ne.

A uvek kada dođemo u policiju kažu: „Mi smo uz vas. Mi podržavamo to.“ Ali najiskrenije! To sam čak i od ovih momaka što su me ispitivali mogao da čujem. Svi oni imaju neke reke pored kojih su prohodali i prirodu odakle su njihovi preci.

Uvek kada dođete – znači toga je bilo i ranije?

Na desetine nas je privođeno na informativni razgovor. Što zbog navodnog neprijavljivanja skupova po selima, što zbog povrede časti... Nismo samo mi aktivisti privođeni, privođeni su i profesori, a dekanu Šumarskog fakulteta Ratku Ristiću je i suđeno. Svaki dan stižu neki sudski pozivi. Ne znam tačno šta je ideja ispitivanja jer sve što radimo, radimo javno i nema nikakve razlike između onoga što im lično kažemo i što mogu da čuju i vide iz medija i sa društvenih mreža. Od samog početka, svaki dokument, svaki bitan razgovor sa institucijama je odmah išao u javnost.

I imaju li ti procesi epilog?

Кako da ne, uglavnom su pukli. Recimo, mene je tužio Goran Belić, vlasnik MHE Zvonce jer sam napisao da bi svu električnu energiju iz Rakite mogla da potroši samo jedna električna stolica. Postalo je već smešno i sudijama i svima, ali ne odustaju od povrede časti. Duša ih boli naveliko...

Oni imaju para pa mogu i da se parniče i da gube, a šta je sa vama?

Imamo advokate koji su sa nama, koji nas brane već četiri godine pro bono. Sa njima smo se već zbratimili koliko se družimo.

Imamo i novu ministarku energetike, novu ministarku životne sredine i novog ministra građevine – da li se promenila i politika ili je barem priča drugačija?

Ne, ništa se nije promenilo. A oni apsolutno ništa ne pričaju, odbijaju svaki razgovor na temu MHE. Niko ne bi ni razgovarao sa nama da nije bilo fizičkog otpora i presretanja (funkcionera) na ulici: Vučića pre tri godine i Ane Brnabić prošlog leta u Pirotu. Pa kada to zabeleže kamere, posle zovu na razgovor. Onda obećaju da će poštovati i primenjivati svoje zakone i rešenja koja su sami doneli, i od toga ne bude ništa. Zato više nećemo razgovarati iza zatvorenih vrata, može u direktnom prenosu na RTS-u.

Autor intervjua Luka Petrušić, Foto Milan Ilić
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 18.3.2021.