Janjičar iz BIAVeza tajne službe i huligana

Janjičar iz BIA

Ako su na tribinama i u Skupštini FК Partizan bili generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić, rukovodilac u Žandarmeriji Nenad Vučković i visoki rukovodilac u BIA Goran Colić, da li je realno da vlast bude iznenađena u šta je prerasla Belivukova grupa

Sadašnji visoki rukovodilac u BIA Goran Colić, načelnik Pete kontraobaveštajne uprave, izabran je decembra 2014. kao predstavnik navijača u Skupštinu FК Partizan i to kada je navijače predvodila grupa na čelu sa sada pokojnim Aleksandrom Stankovićem zvanim Sale Mutavi i Veljkom Belivukom - Veljom Nevoljom.

Colić je bio u Petoj upravi, ali ne na rukovodećem mestu, kada je ispred navijača na predlog tadašnjeg i sadašnjeg generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića izabran u Skupštinu „crno-belih“. U Partizanu je bio na funkciji do kraja 2016. Osim Colića, ispred navijača tada je takođe na predlog Nedića izabran i Nenad Vučković, koji je u tom trenutku bio u Specijalnoj brigadi Vojske Srbije. Vučković, koji je od juna 2016. do danas rukovodilac u Žandarmeriji, tada je zajedno sa Stankovićem i Belivukom preuzeo tribinu i predvodio navijanje. Jasno je da je preko Nedića, Colića, Vučkovića ova vlast ne samo imala oči i uši na tribinama i da je od početka znala šta se dešava, već je sve i kontrolisala. To se vidi i tako što su Janjičari sprečavali druge navijače da viču protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića. O povezanosti Nedića sa grupom Janjičari, koja je kasnije pod vođstvom Belivuka preimenovana u Principe, pisali smo ranije. Na sahrani Stankovića, koji je ubijen oktobra 2016, bili su Nedić, Vučković, Belivuk i, kako čujemo, Colić. Belivuk i njegova grupa su uhapšeni 4. februara 2021, ali predstavnici vlasti i mediji pod njihovom kontrolom ne spominju veze ove grupe i Nedića, koji je bliski saradnik predsednika Vučića. To nisu uradili čak ni kada su o tome javno govorili nekadašnji funkcioneri Partizana - Duško Vujošević za NIN i Vladimir Vuletić u Utisku nedelje.

Sadašnji načelnik Pete uprave Colić je te 2014, pre nego što je izabran u Skupštinu FК Partizan, imao posebne zadatke u BIA, koje dobijaju osobe od velikog poverenja. Prvo je u martu 2014. bio u grupi agenata BIA koji su sprovodili Darka Šarića, narko-bosa sada pravosnažno osuđenog za krijumčarenje 5,7 tona kokaina, koji se tada predao. Uzimajući u obzir da su i danas neke okolnosti predaje Šarića ostale nepoznate i da su naročito jake sumnje da je boravio tamo gde je rekao, a da vlast nije imala nameru da to istraži, Colićev zadatak je bio veoma značajan. Colić je bio jedan od dvojice agenata koji su izveli Šarića iz aviona. On je na javno emitovanom snimku, na kome su lica agenata BIA zatamnjena.

Iste te 2014. u novembru Colić je bio na još jednom veoma poverljivom zadatku. Sedeo je u avionu iza lidera SRS-a Vojislava Šešelja, koji je tada dolazio u Srbiju nakon puštanja iz Haškog tribunala. Šešelj je tada mogao da bude veoma problematičan za svoju političku decu - tada premijera Vučića i predsednika Tomislava Nikolića, jer ih je još iz Haga optuživao za izdaju kada su napustili SRS i formirali SNS. Mnogi su očekivali da će se Šešelj tada obrušiti na svoje nekadašnje saborce. Zato je zadatak Colića koji je sedeo u avionu iza lidera radikala, koji se vraćao u Srbiju, bio veoma značajan za vlast, da ako ništa drugo oslušne da li će biti napadani.

Vuk Z. Cvijić
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 4.3.2020.