Baš napredni biznismeniTajna uspeha Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića

Baš napredni biznismeni

Inkop, zajednička firma starih ortaka dogurala je do 19. mesta po profitu, s tim što je po ostvarenoj neto dobiti po zaposlenom u 2019. mnogo profitabilnija od NIS-a, Telenora, Telekoma, Кoka-Кole, Hemofarma… Jednostavno, nema joj premca. Deo uspeha svakako duguje državi, koja je Inkop angažovala za gradnju auto-puteva i druge projekte

Predsednik Srbije pohvalio se u subotu, gostujući na TV Prva, da će Srbija ove godine biti prva u Evropi po kilometrima novih auto-puteva koji se grade. Vlasnici Inkopa iz Ćuprije ćute, iako i oni imaju mnogo razloga da se pohvale, jer je njihova firma prva u Srbiji, a možda i u Evropi, po rastu profita koji je ostvarila dobrim delom baš zbog gradnje tih auto-puteva, dok mnoge, nekada uspešne građevinske firme jedva sastavljaju kraj s krajem. Ali, dok vlasnici ćute, brojke same za sebe govore. Od septembra 2018, kada je profit i počeo da raste kao kvasac, Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, uz čija imena mnogi mediji obavezno dodaju i pridev „kontroverzni biznismeni“, formalno su ortaci u Inkopu, jer obojica imaju po 40 odsto udela, dok se preostalih 20 procenata vodi na Zvonkovog brata, Žarka Veselinovića.

Do pre dve i po godine svi su sumnjali da dva biznismena veoma bliska SNS-u, poreklom sa severa Кosova, stoje iza Inkopa, ali je bar formalno, u evidenciji Agencije za privredne registre, kao vlasnik bila prijavljena Dušica Maksimović, sestra Zvonka Veselinovića. U jesen 2018. svih 100 odsto vlasništva ona je prenela braći Zvonku i Žarku Veselinoviću i njihovom starom poslovnom partneru Radoičiću. Sumnje u čudne veze Inkopa sa vladajućom strankom i dok su se stvarni vlasnici krili, podgrejalo je otkriće više istraživačkih medija da je Milan Miletić iz Ćuprije bio na spisku donatora SNS-a za izbore 2012. pod rednim brojem 2.283, a čovek sa istim imenom i prezimenom i mestom prebivališta je u to vreme bio, a i danas je direktor Inkopa. Uz to je i jedan od zakonskih zastupnika Inkopove firme-ćerke Doli bel, u kojoj je direktorka supruga Zvonka Veselinovića, Ljiljana Božović. Jedina razlika u odnosu na tadašnja vremena je što se Veselinović i Radoičić više ne skrivaju od očiju javnosti, jer je ionako svako ko je hteo već znao čiji je Inkop, kao i hotel Grej, koji je izgrađen kao deo njihove nove firme, Doli bel.

Za razliku od većine biznismena, koji su zadovoljni godišnjim rastom profita od pet-šest odsto, stari prijatelji i poslovni ortaci uspeli su da za samo dve godine neto dobit povećaju čak 428 puta! Njima je očito, kao što vlast i tvrdi, nastupilo zlatno doba, jer je Inkop 2017. imao neto dobit od samo 4,3 miliona dinara, godinu kasnije ona je povećana na 23 miliona, da bi 2019, u prvoj godini kada su i formalno Veselinović i Radoičić preuzeli vlasništvo, firma prosto eksplodirala i tu godinu završili su sa profitom od milijardu i 842,8 miliona dinara. Takav uspeh za vlasnike je još značajniji ako se ima u vidu da su 2017. zapošljavali 123 radnika, dok su dve godine kasnije na platnom spisku imali 19 zaposlenih manje. A manje zaposlenih znači i manje troškova.

Nema sumnje da je nova zvezda zasijala na poslovnom nebu Srbije. U grupi koja obuhvata 653 ekonomske celine u Srbiji, koje su sastavljene od više različitih firmi, ali imaju istog gazdu, u konkurenciji sa takvim gigantima kao što su Naftna industrija Srbije, Elektroprivreda Srbije, Telenor, Nelt, Imlek, Delez, Кoka-Кola, Hemofarm, Tarket, SBB, Telekom Srbija, Lafarž, Meser tehnogas, MК grupa ili Delta holding, široj javnosti malo poznata firma iz Ćuprije probila se na 19. mesto po ostvarenom profitu. Možda i više od tog podatka govori činjenica da se samo jedan stepenik iznad Inkopa, na 18. mestu nalazi Delta holding Miroslava Miškovića, koji je iste godine iskazao neto dobit od 1,9 milijardi dinara. Uspeh Veselinovića i Radoičića je tim veći ako se ima u vidu da je Miškovićeva Delta na platnom spisku te godine imala 34 puta više zaposlenih (3.578) nego Inkop (104 radnika).

Veselinoviću i Radoičiću, većinskim gazdama firme iz Ćuprije, svaki od 104 zaposlena te godine napravio je oko 150.000 evra neto profita. S druge strane, svi troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi zaposlenih u toj firmi bili su tek nešto veći od 2,4 miliona evra. To znači da je samo neto profit, koji je stvorilo 16 zaposlenih, bio dovoljan da se pokriju troškovi plata svih radnika, uključujući i menadžment firme. To je, posledično, omogućilo vlasnicima da sebi isplate dividendu od 318,2 miliona dinara ili oko 2,7 miliona evra. Odlukom o isplati dividende, koja je objavljena na sajtu APR-a, sebi su, dakle, isplatili 300.000 evra više nego svim zaposlenima koji su im taj profit i stvorili!

Ukoliko su, što bi bilo i najlogičnije, dividendu delili srazmerno udelu u firmi, Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću je po osnovu neto dobiti za 2019. Inkop isplatio po oko 1.078.600 evra, a Žarku Veselinoviću oko 539.300 evra. Uz to, na kraju godine na računu firme ostalo je oko 1,8 miliona evra gotovine, a samo dve godine ranije firma je imala samo 81.500 evra „keša“. Interesantno je, takođe, da se u Napomenama uz konsolidovani finansijski izveštaj za 2018. navodi da je na osnovu odluke vlasnika matično društvo isplatilo dividendu veću od 58 miliona dinara, iako je te godine neto dobit bila samo 23 miliona dinara!

U međuvremenu, značajno je proširena poslovna imperija Veselinovića i Radoičića, koji se u međuvremenu i politički angažovao, kao potpredsednik Srpske liste, svojevrsnog ogranka SNS-a na Кosovu. Njih dvojica su najpre 2019, preko Inkopa, kupili Betonjerku iz Aleksinca, a početkom prošle godine i Novi Pazar put, sa jasnom idejom da ta firma bude angažovana na gradnji lokalnih puteva, ali i dela auto-puta do Crne Gore kroz Srbiju, po istom receptu po kojem je svojevremeno Inkop angažovan za gradnju 24 kilometra duge deonice auto-puta od Ljiga do Lajkovca i to kao podizvođač Energoprojekt niskogradnje, akcionarskog društva u kome je u to vreme država bila pojedinačno najveći akcionar.

Piše: Milan Ćulibrk, Foto Boško Кaranović
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 4.3.2021.