Кrik protiv nasilja i laži



Grupni portret neprijatelja privatne države

Кrik protiv nasilja i laži

Na svojoj strani, uvereni su, imaju istinu, a protiv sebe sistem u kojem ih državni funkcioneri javno omalovažavaju i napadaju, prete im smrću, obijaju stanove, tajno ih prate, snimaju, pokušavaju da instaliraju prislušnu opremu u njihovu redakciju... Istraživači КRIК-a hodaju kroz lavlji kavez

Od trenutka kada zakoračite u taj skromno opremljen stan u Makenzijevoj ulici, teško je, ako ne i nemoguće ostati nedotaknut energijom kojom zrači redakcija istraživačkog portala КRIК. Svuda oko vas, a pre svega na licima tih petnaestak mladih ljudi, vidite i osećate dejstvo dinamike grupe koja diše zajedno, nošena strašću za posao razotkrivanja onoga što moćni žele da sakriju.

Oni to čine već šest godina umesto „velikih“ nacionalnih i najtiražnijih medija, koji se zauzvrat bave njima, i to na najnemilosrdniji i najneprofesionalniji mogući način, uz svesrdnu pomoć državnog aparata prinude.

Na svojoj strani imaju istinu koja ih je za sve ove godine sačuvala od osuđujućih presuda po tužbama uvređenih političara i kontroverznih biznismena, kao i jedan deo javnosti koji aktivno, u virtualnom internet prostoru, podržava to što rade.

U onom drugom – materijalnom svetu, gde se broje ari nekretnina na ekskluzivnim lokacijama, hektari nacionalnih parkova i milioni na bankovnim računima, ili gutaju tanko namazane kriške hleba uz skaredne rijaliti TV programe, dominiraju iscerena lica glasnogovornika dominantne političke volje, i etika gladijatorske arene u kojoj drugome nanesena nepravda, strepnja i bol ne znače ništa.

Baš kao ni razlika između istine, i bezočne, ubilačke laži.

„Nikada nismo doživeli morbidniji napad, a bilo ih je puno“, govori Vesna Radojević, novinarka i urednica jednog od projekata redakcije КRIК. „Sada smo prvi put videli da nam je ova država zaista neprijatelj. Provladini mediji postavili su nas na stranu jednog od dva zaraćena kriminalna klana i jasno nam stavili do znanja da nas ta ista država neće zaštititi ako neko od te dve grupe kriminalaca odluči da nas napadne, iako pišemo o njihovim nedelima tolike godine.“

Podsetimo, tokom cele prethodne nedelje paradržavni mediji su na naslovnim stranama i u udarnim televizijskim terminima plasirali neistinu po kojoj je КRIК „privatni medij Veljka Belivuka“, nedavno uhapšenog vođe jedne od najsurovijih kriminalnih grupa. Sagovornica NIN-a ističe da se ovakav napad najsnažnije odražava na buduće novinare koji stažiraju u redakciji.

„Tu su nekoliko meseci, godinu dana, i sada ih zovu bake i deke i pitaju ’da li ste vi ugroženi, šta se ovo dešava, jeste li sigurni? ’. Za nas malo starije, koji imamo iskustva, to je već deo posla. Roditelji nam govore da se čuvamo i to je sve, ali mlađima je teže. Nedavno smo imali trening i najbolje polaznike smo pozvali da dođu i rade kao stažisti a neki od odgovora su bili: ’Pitaju me roditelji šta će mi to u životu?’ Da ne pričam o tome da ja imam rođake koji su sigurni da ja ’radim nešto neprijateljski u odnosu na državu’. Svaka reč o korupciji se interpretira kao napad na Vučića koji se poistovetio sa državom. To je njegova manipulativna tehnika koja nažalost ima uspeha kod jednog broja ljudi.“

Pa ipak, jedan dobar deo srpske javnosti koji po onlajn informacijama dostiže do oko 100.000 čitalaca pokazao se imunim na propagandne udare i posvećeno prati i podržava rad КRIК-a. Prema rečima Bojane Jovanović, zamenice urednika, čak 10 odsto budžeta redakcije popunjava se iz individualnih donacija građana:

„Imamo veoma mlade ljude koji doniraju, ali i penzionere koji su spremni da čekaju u pošti u redu da bi nam pomogli. Takođe, posle svake od ovakvih kampanja vlasti protiv nas mi imamo povećan priliv donacija. Jedna od ideja koju smo imali je da od tog novca platimo oglas u Politici kojim bi odgovorili na prikriveno reklamiranje vlasti, tačnije tadašnjeg gradonačelnika Siniše Malog. Skupili smo novac za trećinu strane, i poslali tekst pod naslovom Sve afere Siniše Malog, ali je Politika odbila da štampa, navodeći da tekst nije u skladu sa njihovom uređivačkom politikom.“

Кomunikacija sa publikom od velikog je značaja za КRIК, pa pored donacija, redakcija od svojih čitalaca dobija puno informacija o novim potencijalnim pričama.

Piše Milan Radonjić, Foto Oliver Bunić
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 18.3.2021.