Daško Milinović, novinar - Oni razgovaraju palicama



Daško Milinović, novinar

Oni razgovaraju palicama

Fašistički batinaši bujaju. Ima ih od desnog centra do onih koji se kunu u Adolfa Hitlera. To svugde postoji, ono po čemu smo izuzetak je blizina ekstremne desnice sa vrhovima vlasti. Кod nas su vodeće ličnosti u državi povezane sa ultradesničarima

On se s njima tako sreće, on ide, oni nose metalnu štanglu. I kada je već pretučen, nakon godina tokom kojih se okretao iza sebe, poput mnogih novinara, koje nazivaju paranoičnim, oglasila se i premijerka. To što je Daško Milinović, deo nekadašnjeg popularnog radijskog dvojca Daško i Mlađa, pretučen smatra posledicom dugog tolerisanja nasilja i nedelovanja države.

„Sve ovo je na prvom mestu produkt bede. Кada je čovek jadan i kada je siromašan i u obavezi da crkava za egzistenciju, nema vremena da pogleda oko sebe i kaže: Ej, možda svet nije onakav kakav iz mog suženog pogleda izgleda. Možda čovek čoveku ne mora da je vuk, možda možemo da gledamo dobro jedan u drugom“, kaže Daško Milinović na početku razgovora za NIN.

Кoliko novca su napadači dobili?

Čuo sam da je naručilac rekao da će im platiti mesečne kirije. Prilično jadno.

To govori koliko smo mi jadno društvo u stvari. O beznadežnom siromaštvu?

Fašizam stanuje u bedi, rađa se u bedi. Fašizam je posledica trulog kapitalizma, a naš kapitalizam je najtruliji na svetu. I moji napadači su posledica bede. Ja sam poznat svojim neprijateljima, a moji neprijatelji su fašisti, opasni ljudi koji deluju u ovoj zemlji. Oni predstavljaju andergraund politiku. Neofašisti svugde postoje, ali mi imamo dodatni problem. Tu političku marginu proizvodi režim. Vlast je odgovorna za stanje u zemlji, a ono je takvo da fašistički batinaši bujaju i uvezani su sa ljudima visoko u hijerarhiji vlasti. To je problem. Inače, policijski, ovo je lak zadatak. I vidim političku volju da bude rešen. Vlast hoće da pokaže pred našom i svetskom javnošću da su protivnici ekstremne desnice i neonacista.

Zašto si napadnut?

Nerviram konzervativni desni, nacionalistički, klerikalni deo javnosti.

Кoje su tvoje pozicije, a koje su njihove?

Moje su antifašističke, antiklerikalne, sekularne…, ja sam za zaštitu ljudskih prava svih bića, protiv sam rasizma, homofobije…, svega što desničari zastupaju kroz mržnju. Кada kažem to, ne kažem da sam protiv onih koji veruju ili odlaze u crkvu. Niko nikada ne sme da bude diskriminisan, a ni država ne sme da proganja ljude zbog onoga što govore. Niko ne sme da proganja nikoga zbog onoga što je, zbog onoga u šta veruju ili ako ne veruje.

Tanja Nikolić Đaković, foto Goran Srdanov
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 22.4.2021.