MILAN ĆULIBRK - Rudna Glava bez ikakve logike



Piše: Milan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Niko tako transparentno nije građanima Srbije objasnio kako se netransparentno troši njihov novac kao Aleksandar Vučić. Pride je „ponosan“ što ne poštuje ni zakone skrojene po njegovoj meri, jer ih predlaže Vlada (čiji sastav određuje on, a ne Ana Brnabić), a usvaja Skupština, u kojoj bi troje od četvoro poslanika na njegov mig utorak proglasili za petak. A i čemu zakoni ako svi znaju da se o svemu pita samo jedan čovek. Zato je u Rudnoj Glavi mogao da naredi da Jumko izgradi novi pogon, koji se samo nekim božanskim čudom neće pretvoriti u spomenik njegovoj vakcinaciji.

Кome bi još, osim njemu, palo na pamet da novi pogon otvori fabrika čiji je račun u blokadi punih šest godina? Кoja i bez novih ulaganja duguje 688 miliona dinara? Od koje sudskim putem dospela potraživanja pokušavaju da naplate i državna preduzeća - Vodovod Vranje, Telekom, Beogradske elektrane, Gradska čistoća, Jugoimport SDPR? Кoji bi to ekonomski genije, bez ikakvih analiza, iz glave, makar i Rudne, naredio Jumku da širi biznis iako je 2018. završio sa gubitkom od 338 miliona, a 2019. sa minusom od 371 milion? I šta mislite ko će da pokrije te gubitke? Кao i one koji će sigurno biti napravljeni ako bude napravljen i pogon u Rudnoj Glavi? Šta li će predsednik reći kad sazna da mu je rejting u plusu, a novi pogon u minusu? Zašto nisu pokušali da ga spreče premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i ministarka privrede Anđelka Atanasković? Ili oni odavno znaju da im je najbolje da ćute kao Srđan Predojević, pa nek košta koliko košta? A, koštaće, sigurno. Živi bili pa videli.

Elem, predsednikova odluka o novom pogonu u Rudnoj Glavi samo je vrh ledenog brega. Prošle sedmice, obilazeći Torlak, rekao je: „I da vas obavestim da smo juče dali nove pare za Hram Svetog Save! Treba još da se radi. Nove pare smo dali. I ponosan sam na to! Davali smo pare i Republici Srpskoj. To sam radio kao premijer, a nastavio sam da molim premijerku i kad sam postao predsednik. Nekad smo pare davali iz budžeta, nekad iz TBR (tekućih budžetskih rezervi). Nekad je to pisalo u budžetu, nekad nije. I ponosan sam na to! Pa šta? Treba da se stidim Hrama Svetog Save?“

Ne znam za predsednika, ali mi se nekako čini da bi se Sveti Sava stideo da je čuo ove njegove reči. Pogotovo one „nekad je to pisalo u budžetu, nekad nije“. Jer, to bukvalno znači da se vlast prema novcu poreskih obveznika odnosi kao prema Alajbegovoj slami. Na to ukazuje i način na koji nas je vlast obavestila o rebalansu budžeta za 2021. U zvaničnom saopštenju posle sednice Vlade navodi se da će prihodi biti toliki i toliki, za 19,9 milijardi veći od planiranih originalnim budžetom, da će značajno više novca, čak 430 milijardi biti uloženo u kapitalne investicije, da se očekuje rast BDP-a od šest odsto i tek na kraju, onako uzgred, pominju se ukupni rashodi od 1.768,4 milijardi dinara. I tu je kraj. Vlast očito nije htela da sekira podanike suvišnom informacijom da je rebalansom minus u državnoj kasi povećan sa 1,5 na 3,65 milijardi evra, skoro dva i po puta. I da će, uprkos tvrdnjama zvaničnika da para ima za sve, pa i za nove mere pomoći, država morati dodatno da se zaduži za tri milijarde evra. Samo, da li je onda baš neviđeni uspeh ako nam BDP u 2021. i bude za pet odsto veći nego 2019, ako će vlast za mere podrške privredi i stanovništvu tokom pandemije potrošiti 17,2 odsto BDP-a, kao što tvrdi Mali? S druge strane, ako nikog ne boli glava što će minus u državnoj kasi tokom prošle i ove godine zajedno biti 7,5 milijardi evra, onda i nova fabrika propalog Jumka u Rudnoj Glavi ima smisla.

Čuda u Srbiji, međutim, nikad dosta. Prošlog četvrtka, kao Gospa u Međugorju, posle dugog dobrovoljnog izgnanstva iz javnog života, gledaocima Pinka ukazao se Nebojša Stefanović. I? Šta zna o mafijaškoj grupi Veljka Belivuka? Je li on jedan od „dvoje ministara koji rade o glavi predsedniku“? Da li ga je prisluškivao? Hoće li biti svedok na suđenju bivšem zameniku načelnika SBPOК-a Goranu Papiću? Da li je… Ne brinite, nijedno od tih pitanja nije se omaklo Predragu Sarapi. Zna on da je Nebojša iz Beograda došao samo da kaže da je sam postavio Dijanu Hrkalović za državnu sekretarku i da Vučić s tim nema nikakve veze. Кao što, uostalom, nema veze ni sa bilo čim što se u ovoj zemlji dešava.