Kako ja nevakcinisan ugrožavam tebe vakcinisanogKako to onaj koji ne primi vakcinu protiv korone jer tako želi – može da ugrozi drugog vakcinisanog, objašnjava biohemičarka Sanja Vujčić.

Sanja Vujčić je na Fejsbuku podsetila na, kako kaže, čuvenu floskulu „Kako ja nevakcinisan ugrožavam tebe vakcinisanog? Imam pravo na izbor“. Njenu objavu prenosimo u celosti.

„Nijednu vakcinu ne mogu da prime sve osobe jer je neizvodljivo, zbog različitih faktora, uglavnom ili nije ispitivana bezbednost za tu populaciju (npr. mlađi od 16 godina za Pfizer ili zbog prisustva pridruženih bolesti ili sklonosti alergijskim reakcijama). Obično su najugroženije imunokompromitovane osobe, kao i osobe za koje ne postoje podaci da li smeju da prime vakcinu jer nije testirano (npr. nije ispitivana bezbednost na mlađima od 16 godina u fazi hitnog postupka za autorizaciju, pa oni nisu kandidati za vakcinu; pošto se na trudnicama gotovo nikad ne ispituje u inicijalnoj fazi, one mogu primiti vakcinu uz napomenu da nije ispitana u toj populaciji itd.).

Drugi problem je naravno količina vakcina, tj. nemogućnost da primi svaka osoba koja ispunjava uslove. Dakle, nevakcinisana osoba neće ugroziti vakcinisanu pod uslovom da je vakcinisana razvila imunitet u dovoljnoj meri, ali ugroziće svakog ko nije vakcinisan, posebno osetljivu populaciju jer je za njih najveća verovatnoća da razbolevanje može biti životno ugrožavajuće. Što je više onih koji nisu primili vakcinu, sve je lakše da se uspostavi lanac širenja zaraze, tj. prenos s jedne na drugu nevakcinisanu osobu.

Da, time što se osoba A ne vakciniše jer `ima pravo na mišljenje` ugrožava život osobe B koja svoje pravo na mišljenje koristi, ali ne sme da primi vakcinu iz nekog razloga.“

Izvor: Nova.rs