ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Pu SPAS za sve nas



Zoran Кesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Кada ste čuli vest da se Srpska napredna stranka i Srpski patriotski savez sjedinjuju, sigurno ste pomislili bar tri stvari. Prva je da to nije ujedinjavanje već utapanje SPAS-a u SNS, drugo da je u pitanju čisto oportunistička računica i treće „Ma vidi ti Gangule“.

Iako je Aleksandar Šapić odmah saopštio da odluka o sjedinjavanju dve opcije „nije čista politička računica“, moramo imati u vidu da Šapić uvek ima neku svoju verziju realnosti, u kojoj su čak i vicevi potpuno drugačiji, a kamoli tumačenja političkih odluka. Izvesno je svakako da ta politička računica nije čista, jer teško da išta što uključuje SNS može biti čisto, ali važno je, na kraju dana, da i jednoj i drugoj strani donese nešto novo, zbog čega su se najzad i ujedinili.

A šta to može da bude? Za početak, Aleksandar Šapić može da elegantno istisne Gorana Vesića sa čela Beograda, bez da Srpska napredna stranka uprlja ruke. Bolećivi su prema njemu. Teško im je da mu kažu da ga Beograđani ne vole. Teško im je da mu kažu da niko nije pao na njegove patetične književne priče o Beogradu. Teško im je da mu kažu da možda jeste malo preterao sa betoniranjem prestonice na 101 način. Ali ne mogu sami da ga oteraju. Ne da im se da raskinu sa njim ni SMS-om, ni mejlom, pa čak ni preko tabloida. Šapić, sa druge strane, nema tih emotivnih relacija sa Vesićem. Ako ih je ikada i bilo, u nekadašnjim DS danima, iščilele su odavno, baš kao i Demokratska stranka.

Šapić SNS-u može da donese i popunjavanje upražnjenog koalicionog mesta ako Dragan Marković Palma i Ivica Dačić budu pušteni niz vodu jer, budimo realni, i jedan i drugi su pomalo izlizane face i možda je vreme za političku penziju. Jeste, tu su jako dugo, ali Rasimov odlazak je pokazao da su čuda moguća i da niko nije večan, pogotovo ako voli da se previše opusti i napravi pokoju bunga-bunga žurku. To je, otprilike, i bila kardinalna greška Dragana Markovića Palme. Nije baš prikladno provoditi se u vremenu kada predsednik Srbije oštro kritikuje one koji vole da imaju slobodne dane, odu na neki odmor i čvare se na nekakvoj plažetini u Egiptu ili Grčkoj. A Palma čas žurka u Jagodini, čas žurka u Paraliji. Jednostavno ne ide.

Srpska napredna stranka i Aleksandar Šapić mogu da razmene i neka znanja i iskustva. Šapić, na primer, može sa naprednjacima da podeli znanja o tome kako iskoristiti rupe u zakonu i zaposliti ljude tokom trajanja zabrane zapošljavanja, a oni njega mogu da poduče... pa, skoro svemu ostalom. A možda padne i neka legalizacijica nelegalnih objekata. A i da ne padne, koga briga, pa videli smo da naprednjaci ionako ne vole da ruše objekte. Oni su ljudi od izgradnje, a ne od rušenja. Osim kad su u pitanju udžerice u Savamali. Ali ako je u pitanju nelegalna zgradurina na Pančićevom vrhu ili vikendica Tome Nikolića, tu nema brige. Jedino što SNS nikako neće moći tek tako da garantuje Šapiću jeste da mu neki tamo intelektualci neće osporiti doktorat. Nisu uspeli da zaštite Sinišu Malog, do kojeg im je baš stalo, tako da će Šapić morati sam da se zaštiti. Za sve ostalo pobrinuće se - Jedan Čovek.