Božović: Za ozbiljnog čoveka je sramotno kada sluša da smo ekonomski tigarGlumac Petar Božović rekao je da demokratija nije neki savršeni oblik vladavine i da u njoj ima sve više autokratije, kao što je to slučaj kod nas.

Božović je u intervjuu za najnoviji nedeljnik Novi magazin kazao da je u Srbiji na delu autokratija.

„Na šta to liči kad može naš predsednik da kaže: ‘Ej, napravite onaj put’, ili može ovo, a ne može ono. Zar u državi ne postoji sistem koji se brine o svima podjednako. Zar mora svuda da se pojavljuje predsednik države i da obećava ljudima da će im on nešto srediti?“, naveo je Božović.

Prema njegovim rečima, ne može jedna partija i njeni lideri da se predstavljaju za veće patriote od bilo koga drugog.

„To je istovremeno i oduzimanje prava na patriotizam. Šta sam onda ja? Oni modifikuju način voljenja sopstvene zemlje. Mnogi su rekli da vole Srbiju, ali neće da žive u ovakvoj zemlji. Sve se priča o nekom napretku, jer je otvoren autoput. Ma šta će meni autoput, daj mi put do mog sela. Daj put onome čoveku koji radi nešto, ovo je bogata zemlja, kad pljuneš izraste nešto“, istakao je proslavljeni glumac.

Naglasio je da Srbija nije obećanja zemlja, nego nedođija.

„Ako treba da osetimo stabilnost ekonomskog napretka, to ne treba da mi se svako jutro objašnjava na televizijama. Naš ekonomski napredak je let u mestu. Za svakog ozbiljnog čoveka je sramotno kada sluša priče da smo mi ‘ekonomski tigar’ i da smo ispred Evrope. A mi imamo 50 odsto nepismenog stanovništva i na stotine hiljada gladnih ljudi“, kazao je Božović.

On tvrdi da običnom čoveku nije omogućen bilo kakav otpor.

„Ne postoji vox populis, postoji vox unutaris. Sad se na pritisak Evrope otkriva neki kriminal koji je ovde bio prisutan deset godina. Kao, da nije bilo (Aleksandra) Vulina mi ne bismo znali za postojanje tih grupa!? Krili su, kao što su svojevremeno srušili kuću u Šilerovoj da bi uništili mnoge tragove o sprezi kriminala i vlasti. Doprli smo i do Kolumbije, čuveniji smo tamo po kriminalu, nego po Novaku Đokoviću, Dragoslavu Šekularcu ili Nikoli Jokiću“, rekao je Božović za Novi magazin.

Izvor: Novi magazin, N1 Beograd