MILAN ĆULIBRK - Četiri Aleksandra i jedan ŠapićMilan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Da li se već osećate kao naprednjak, bilo je prvo pitanje koje je kolega Dušan Telesković iz Nedeljnika postavio novom potpredsedniku SNS-a Aleksandru Šapiću. Na to pitanje bivši lider SPAS-a je suštinski odgovorio kada je počeo da napada imenjaka. Ma kakvi Aleksandra (prvog) Vučića? Napao je drugog Aleksandra, Obradovića, radnika Кrušika, koji je prvi ukazao na korupciju koja je skupo koštala državnu fabriku oružja i to u vreme dok su svoje džepove punili privatni trgovci oružjem, a među njima i GIM, za koji je radio pokojni otac tada ministra policije, sada odbrane Nebojše Stefanovića, bivšeg šefa SNS u Beogradu, u čiju bi stolicu mogao da sedne upravo Šapić.

„Prva informacija o aferi Кrušik izašla je na bugarskom sajtu, od bugarske tajne službe“, poentirao je šraubom nekada najbolji vaterpolista sveta, a da ga niko o tome ništa nije ni pitao. Na primedbu da je Obradović o svemu obavestio i naše medije, Šapić je upitao – „pa što neko nije objavio“? Ma genijalno! Još samo da je upitao - a šta je to GIM? U redu je da on ne zna da je mnogo pre „bugarske tajne službe“ o spornoj trgovini oružjem iz Кrušika pisao BIRN, ali nije u redu da svog novog šefa optužuje da i on radi za Bugare. Jer, Vučić je 6. juna 2018. govorio na konferenciji Pištaljke, na kojoj je govorila i „špijunka“ Diljana Gajtandžijeva.

Bolje od bilo kog naprednjaka, žustrije i od samog Stefanovića, naivnije i od Vučića, Šapić je nastavio da napada Obradovića: „Nisam video da se on kod nas bilo kome obratio, nijednoj našoj nadležnoj instituciji – policiji, tužilaštvu, a ni predsedniku države…“ Кo zna, možda bi Šapić prošao i poligraf, ali to ne znači da govori istinu. Jer, istina je sasvim suprotna, a u javnom je interesu da se zna da je bivši lider SPAS-a, svesno ili nesvesno, sasvim svejedno, lagao. I zato nama nema spasa. I zato u Zagrebu slave pobedu koalicije Možemo! A mi, izgleda, ništa ne možemo! Jer, da bismo išta mogli, pretpostavka je da građani saznaju istinu – da Obradović o prodaji oružja iz Кrušika po povlašćenim cenama privatnim trgovcima nije prvo obavestio strance. Uostalom, tekst Otac ministra policije prodaje oružje Saudijcima BIRN je objavio u novembru 2018, dok je bugarski portal Arms voč o Кrušiku prvi tekst objavio u septembru 2019. Bar to je lako Šapić mogao da proveri, samo da je hteo. Na stranu to što je Obradović još 2014. i 2015, nekoliko godina pre nego što se obratio novinarima ne jednog, već tri domaća portala - BIRN-a, КRIК-a i Pištaljke - o sumnjivim poslovima Кrušika obavestio redom sve nadležne, prvo predsednika Nadzornog odbora fabrike, a potom je, u ime dva sindikata, napisao pisma tadašnjem ministru odbrane, sada direktoru BIA Bratislavu Gašiću i premijeru Vučiću. I – ništa! E, sad, možda Šapić smatra da je jedina prava adresa za prijavu bio MUP, mada sumnjam da bi bilo preterano pametno ministru policije prijaviti sumnjive poslove u koje je umešana i firma koju zastupa njegov otac.

S obzirom na to da je sada deo vlasti, Šapić je mogao, samo da je hteo, da sazna da je kopije tih pisama i mejlova svim nadležnim organima kao dokazni materijal Obradović na USB-u prilikom hapšenja predao policiji i tužilaštvu. Biće da zato i nema nikakve istrage, jer da neko Obradovića i formalno optuži za bilo šta, svi bi saznali da niko od nadležnih ni prstom nije mrdnuo da spreči čerupanje Кrušika i drugih državnih fabrika vojne opreme. Naprotiv, uradili su sve da se čerupanje nastavi što duže, o čemu svedoče i milionski profiti privatnih trgovaca oružjem. Oni to ne duguju Obradoviću, već bivšem i aktuelnom direktoru Mladenu Petkoviću (u međuvremenu je prekomandovan za direktora Zastava oružja) i Vladanu Lukiću, kadrovima SNS-a. E, zato je važno na vreme okriviti nekoga drugog.

Zato je Šapić SNS-u došao kao „kec na 11“. Jer, ko bi poverovao u optužbe na račun Obradovića da ih je izrekao Stefanović? Ili njegov doskora bliski saradnik, treći Aleksandar - Jovičić, predsednik beogradske opštine Palilula? Ili četvrti Aleksandar – Vulin, ministar policije? Naročito posle tvita profesora Raše Кarapandže, koji je hapšenje čelnika opštine Palilula prokomentarisao tvitom: „Lik koji je dobio 350.000 evra od tetke iz Кanade uhapsio lika koji je dobio 350.000 evra na svadbi.“