Radovi u Dušanovoj ušli u treću godinu, građani od hrpe peska napravili plažu



Građani su duhovitom akcijom obeležili ulazak u treću godinu radova u beogradskoj Ulici cara Dušana. Gomilu peska koja i dalje stoji na raskrsnici Dušanove sa Knićaninovom ulicom su "pretvorili" u plažu sa tropskim barom koji su nazvali "737", po broju dana od kada su počeli radovi na rekonstrukciji četiri bulevara u centru Beograda.

Od hrpe peska koja im ometa svakodnevno kretanje, građani su napravili plažicu. Postavili su dve ležaljke – koje su se mogle koristiti potpuno besplatno, bez obaveze da naručite piće – a jedan komšija im je pozajmio suncobran, jer kakav je to tropski bar bez bar malo hladovine.

Pojedinim Dorćolcima sopstveni balkon ipak je bio draži od „čvarenja“ na plaži, ali ih to nije sprečilo da jakim aplauzom pozdrave akciju svojih komšija.

A tu negde, između lopte za plažu, lopatica i grabuljica, zabodena u pesak stajala je vesela, šarena tabla sa natpisom „Tropski bar 737“ koja je podsetila na tužnu, sumornu činjenicu – da rekonstrukcija nepuna tri kilometra bulevara u centru Beograda traje već 737 dana, odnosno da su radovi ušli u treću godinu i da još nema naznaka kada će biti poptuno završeni.

Podsetimo, rekonstrukcija ulica Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana počela je 15. juna 2019. godine, a gradske vlasti su tada obećavale da će svi radovi biti gotovi za 200 dana, odnosno da će stanovnici tog dela Beograda već 20. decembra te iste godine šetati potpuno popločanim trotoarima i voziti obnovljenim kolovozom.

No, rokovi su više puta probijani, a nadležni su opravdanja uglavnom nalazili u neucrtanim podzemnim instalacijama koje su navodno zadavale muke neimarima. I tako su četiri pomenuta bulevara raskopana dočekala 2020, pa i 2021. godinu.

Ulice su za automobilski saobraćaj otvarane sukcesivno, kako je koja deonica bila završavana, a u martu ove godine, na potez od Ruzveltove do Kalemegdana vratili su se i tramvaji, čime su radovi neformalno okončani.

Slika na terenu, međutim, ukazuje da je rekonstrukcija daleko od završene. Na trotoarima i parking mestima i dalje ima mesta gde nedostaju granitne ploče, a na pojedinim mestima su se i nove rasklimale ili potupno izdvojile. Na sve strane su razbacani ostaci građevinskog materijala, kablova i sl, a na raskrsnici Dušanove i Knićaninove ostala je gomila peska koja je juče, bar na jedan dan, postala plaža sa tropskim barom.

Da li će „Tropski bar 737“ organizovati i svečani doček 2022. godine, još nije poznato. Dorćolci se još uvek nadaju da neće.

Izvor: N1