DRAŽA PETROVIĆ: Vlast koja karikature tumači kao opasne – paranoična i zatucana



Glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović, povodom najnovijih pretnji novinarima i napadima na karikaturistu Predraga Koraksića Koraksa zbog njegove karikature koja je izašla u tom dnevniku, kaže da je "malo čudno u 21. veku živeti u državi u kojoj vlast tumači karikature, mislio sam da je to ostalo samo u Islamskoj državi da neko tumači karikature kao opasnost".

„Koraks već 30 godina nervira razne vlasti ovde. A kada imate vlast koja je opsednuta karikaturama i smatra ih opasnima, onda imate posla sa paranoičnom vlašču, koja vodi političku propagandu tako što i karikaturiste označava kao državne neprijatelje, što je karakteristika nekih zatucanih ideologija a ne zemlje koja želi da uđe u EU“, ocenjuje Petrović u Danu uživo na TV N1.

Podseća da su najnoviji napadi na dnevni list Danas krenuli posle „jedne potpuno benigne naslovne strane, gde smo mi locirali predsednikovog brata Andreja Vučića u Novom Sadu, ali ne čak ni mi, nego aktivisti SNS koji su objavili slike na kojima se u trećem redu istakao Andrej Vučić“.

„Nismo očekivali tako burnu reakciju. Prvo je predsednik u Briselu u intervjuu za televiziju Pink pokazivao Danas i rekao da je to fašistička propaganda, odnosno tačnije, da se to nije radilo u vreme fašističke propagande. Onda nas je napala premijerka (Ana Brnabić) zbog dve naslovne strane Danasa… rekavši da mi prizivamo ubistvo braće Vučić, što je potpuna besmislica, ako to uopšte treba komentarisati. Mislim da je to jedna ofanziva u vrhu vlasti kada god se pomene Andrej Vučić, kao čovek koji se na misteriozan način pojavljuje na raznim mestima“, navodi Petrović.

Dodaje da kad god su poslednjih godina u listu Danas pomenuli Andreja vučića „imali su kanonadu udaraca iz režimskih medija i obavezno se tu uključivao i državni vrh“.

Na pitanje da li se novinari Danasa osećaju zbog svih tih napada nebezbedno, Petrović navodi da „godinama kako se to dešava mi oguglamo na te napade i zaista ne osećamo da su nam nešto životi ugroženi, ali kad god vas napadne vrh države imate osećaj da može da oteža rad našim novinarima ili da izazove nekog ko bespogovorno gleda te vesti i misli da imamo neku zlu nameru, a mi je zaista nemamo“.

A povodom pretnji smrću piscu i voditelju emisije „Dobar, loš, zao“ koja se emituje na televiziji Nova S i pretnji i uvreda po društvenim mrežama novinaru Njuzmaksa Željku Veljkoviću zbog uvoda u jednoj emisiji vesti, Petrović poručuje da „napadi iz vrha države daju krila onima sa dna države, a to su čudne nacionalističke formacije i članovi SNS i neki od onih koji glasaju za njih“.

„To može te ljude da podstakne da reaguju misleći da čine dobro delo. Neko može na ulici da zaustavi Marka Vidojkovića i da skoči da ga davi… Presuda (osuđeniku za ratne zločine) Ratku Mladiću stvorila je tvrdo nacionalističko jezgro, među kojima ima i glasača SNS“, kaže Petrović.

Izvor: N1 Beograd