ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Кad upekne zvezdaZoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije proslavljen je kako i dolikuje, spektakularno i masovno. Za masovnost se pobrinuo ministar Aleksandar Vulin, a za spektakularnost su se pobrinuli pripadnici policije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dok su pripadnici policije u par dana demonstrirali različite veštine, taktičke vežbe i parade, predsednik Srbije je izveo pokaznu vežbu držanja govora u debeloj hladovini nadstrešnice na trideset i kusur stepeni dok se mladi policajci onesvešćuju i kolabiraju na suncu. Ova pokazna vežba je pokazala da predsednik Srbije možda ne voli kišobrane i kape bilo kojih vrsta, ali da uopšte nema ništa protiv nadstrešnica tokom vrelih junskih dana.

Zli jezici bi rekli da predsednik onda baš i ne deli sudbinu naroda, bar ne onog policijskog dela naroda, inače bi iskočio na sunce gologlav i bez ikakvog zaštitnog faktora se potrudio da upije što više ultravioletnih zraka ne bi li zaštitio srpsku nejač, da ne kažemo živalj. Zli jezici bi rekli, ali mi nećemo, jer znamo šta je prava istina. Istina je da se predsednik klonio sunčevih zraka upravo zbog nas, življa. Кako? Pa zamislite samo da njemu pozli, da ga udari sunčanica, pa da završi u krevetu pod temperaturom i buncajući. Šta bismo mi radili bez njega ili, još preciznije, šta bi bilo sa nama?

A možete i sami da pretpostavite. BDP bi se momentalno survao u bezdan, plate bi pale na 330 evra, takozvani đilas nivo, a Hrvati, Bosanci i Bugari bi nam pokrali vakcine. Linglong i Rio Tinto bi odustali od ulaganja u Srbiji zbog pravno-političke nesigurnosti, potpuno bi stala industrija spomenika i fontana, a u predele današnjeg Beograda na vodi ponovo bi se naselili zmije, pacovi i narkomani. I što je najgore, vratio bi se Đilas. A kakve smo sreće, verovatno bismo morali da vratimo i državnu pomoć, prvo onih 100 evra, pa još šezdeset, pa još trideset ako si vakcinisan. Skoro dvesta evra da istreseš odjednom, pa odakle, bre?! I to sve zato što je predsednik stajao gologlav na suncu. Ma, `ajte, molim vas.

I dobro je da je predsednik sedeo na proslavi dana policije ispod nadstrešnice, trebalo je da mu dovedu i nekoliko službenika da mašu oko njega velikim granama eukaliptusa i nojevim perjem. Šta, mahao Nebojša? Dobro je! To su dve muve jednim udarcem, još jedna disciplinska ćuška za Nebojšu, a zadovoljstvo za predsednika. Da se uvede to na svakoj manifestaciji. I da predsednik u svakom trenutku bude dobro hidriran, može i sam da plati vodu ako baš insistira, ali flašica hladne vode uvek mora da bude pored njega.

Štaviše, mogla bi da se organizuje i jedna pokretna nadstrešnica za letnje mesece, pa kud Vučić, tu i nadstrešnica. Da se nađu neki stameni momci koji bi je nosili okolo, recimo Simo Spasić, Miša Vacić, Čeda Jovanović i Vladimir Đukanović Đuka, pa kad predsednik krene u obilazak toponima po Srbiji, da bude adekvatno zaštićen. Za naše dobro.