Leskovački proizvođači besplatno podelili građanima nekoliko tona paradajza



Nezadovoljni zbog niske otkupne cene koja se kreće od pet do 20 dinara, proizvođači paradajza u Leskovcu su, za svega pola sata, građanima besplatno podelili nekoliko tona paradajza. Tokom dana održan je i sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede i grada Leskovca, na temu niske otkupne cene.

Pola sata je bilo dovoljno da proizvođači iz Leskovca i okoline građanima ispred pijace u ovom gradu podele paradajz bez naplaćenog dinara.

Tokom ovog protesta koji je počeo u 10 časova, proizvođači su na ulicu izneli oko dve do 3,5 tona paradajza.

Građana je bilo mnogo, uzimali su paradajz, ali su i ostavljalli donacije – ne proizvođačima, već za lečenje dece.

„Proizvodnja paradajza košta nas do 35 evro centi. To znači da bi otkupna cena trebalo da bude 40 dinara da ne bismo bili u minusu“, rekli su proizvođači navodeći da je problem i što je paradajz iz uvoza potisnuo njihov na tržištu.

Na pitanje zašto svoje proizvode ne prodaju na pijaci, proizvođač Aleksandar Kocić kaže da ima 30 tona paradajza.

„Tu količinu ne mogu da prodam na pijaci za 30 dana. Dakle, moram da ga prodajem samo na veliko. Proizvođačka cena je blizu 40 dinara. Jedna semenka košta 17 dinara. Realna cena paradajza kod seljaka je 60 dinara, da može da ide u otkup, a da ga građani imaju za 80 do 100 dinara“, navodi Kocić.

Paradajz se od proizvođača na leskovačkom kvantašu, kako navode, otkupljuje za svega pet do 20 dinara po kilogramu, dok se u prodavnicama prodaje i po 20 puta većoj ceni.

Proizvođači, koji su se za ovaj protest organizovali preko Fejsbuka, ističu da ne žele da za tako malo novca prodaju ono u šta su mnogo uložili i za šta su mnogo radili i da im je draže da paradajz – pojedu građani.

Novi protest i podelu paradajza građanima, proizvođači su zakazali za – subotu.

Izvor: N1 Beograd