Nestorović bi trebalo da bude u zatvoru



Lekarskoj komori trebalo je više od godinu dana da se oglasi povodom inicijative nekoliko profesora Medicinskog fakulteta koji su zatražili da se to esnafsko udruženje izjasni o ispadima doktora Branimira Nestorovića tokom pandemije, ispadima koji su mogli da dovedu u zabludu i ugroze živote. Od aprila pa do sada objašnjavano nam je da Etički odbor LKS nije mogao da zaseda o pandemiji zbog pandemije, a kada se konačno sastao doneo je tumačenje koje je sve, samo nije konkretno i opominjuće. Nestorovićeve kolege sa kojima smo razgovarali smatraju da je on trebalo da izgubi licencu za rad i da bude u zatvoru.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić za Nova.rs kaže da propisi nalažu Komori da da se stara o tome da svi lekari koji imaju licencu rade u skladu s priznatim medicinskim načelima.

„Lekar koji ima licencu Komore ne sme da nanese štetu struci i pacijentima. Komora bi, u slučaju Nestorović, ali i slučajevima još nekih lekara, morala da reaguje drugačije.  Biću slobodan da tvrdim da su i ljudi koji se trenutno nalaze u Komori pod velikim pritiskom i uticajem politike. Ne zaboravite, Nestorović je bio taj koji se s predsednikom Vučićem na onoj prvoj konferenciji za medije slatko smejao i pozivao da se uprkos ‘smešnom virusu’ ide na sever Italije u šoping. Samo je to dovoljno da se Nestoroviću uzme licenca“, ljut je Panić.

Panić smatra da je Komora trebalo da ode i korak dalje od oduzmanja licence Nestoroviću.

„Kad neko prestane da zastupa principe klasične medicine, onda on više ne može imati dozvolu za rad. To se očekivalo od Lekarske komore. Trebalo je da se podigne i krivična prijava za ugrožavanje zdravlja i života građana. Komora je o tome morala da izvesti tužilaštvo“, tvrdi Panić.

On podseća da su Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Krivični zakon vrlo jasni.

„Doveo je u zabludu građane koji se nisu pazili na način na koji je trebalo, to je ostavilo posledice na njihovo zdravlje, a neke od njih je i koštalo i glave. Osobe poput doktora Nestorovića bi prema važećim zakonskim propisaima morale biti službeno gonjene od javnog tužioca za ugrožavanje zdravlja i života građana. Trebalo bi da na kraju budu i osuđeni, pa da budu u zatvoru“, smatra Panić.

Vuk Vučić iz Udruženja ujedinjeni protiv kovida, kaže da je odluka Lekarske komore očekivana i da je potpuno jasno da to udruženje služi da štiti vladajuću garnituru i da pokriva zvaničnu pollitiku, a ne lekare u Srbiji.

„U ovom trenutku ništa drugo od njih nismo ni očekivali. To mora da bude pravna tema“, smatra Vučić.

On podseća da od Lekarske komore nisu stizali odgovori ni dok je pandemija bila glasna i jaka. Nezadoljstvo lelkaraje bilo ekstremno, a LKS koja je treblo da brani taj stav, nije se oglašavala.

Šta je odgovorila LKS

Etički odbor Lekarske komore Srbije doneo je mišljenje o tome da li je prof. doktor Branislav Nestorović, bivši član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, prekršio Etički kodeks svojim izjavama o poreklu i lečenju koronavirusa. Naime, prema mišljenu LKS u koji je Nova.rs imala uvid, nije najjasnije da li se Nestorovićevi istupi tumače kao prekršen kodeks ili ne.

Naime, kako se navodi u pomenutom doumentu, Etički odmor Lekarske komore Srbije na sednici održanoj 16. juna zaključio je „da su tačni navodi da je u predmetnoj predstavci prof. dr Branimir Nestorović u svojim nastupima u javnosti, povodom epidemiološke situacije, preko televizijskih i elektronskih medija u periodu februar – april 2020. godine iznosio određene konstatacije koje su mogle biti tumačene na različite načine“ .

Dalje se citira odredba iz člana 46. Ustava Republike Srbije povodom slobode mišljenja i izražavanje. A zatim Etički odbor Lekarske komore Srbije podseća na saopštenje LKS od 24. aprila prethodne godine, te ističe da isto podržava.

Nova.rs zatražila je i detaljniji komentar od direktora Lekarske komore Srbije Milana Dinića, ali ga do objavljivanja ovog teksta nije dobila.

Nestorovićevi opasni biseri

U jednim dnevnim novinama osvanuo je tekst pod naslovom „Šokantna tvrdnja doktora Nestorovića – vade nam krv da bi ubrizgali virus“. Pošto ispad o najsmešnijem virusu koji je umnogome obeležio početak pandemije nije bio dovoljan – Nestorović nastavlja da širi teorije zavere.

„Proizvodnja etnovirusa, odnosno virusa za određenu populaciju nije ništa novo, a ovo je dobar način da se do podataka dođe na dobrovoljnoj bazi. Poznata stvar je da se to radi na ovaj ili onaj način“, rekao je Nestorović.

A zašto i ne bi nastavljao kada su svi njegovi gafovi i teorije zavere koje je plasirao poput virusa prošle nekažnjeno.

Izjave poput: „Dobro je što mladi imaju zapaljenje pluća. Svi ćemo se mi zaraziti u nekom trenutku. Ne događa se ništa dramatično“, nisu bile dovoljan povod i razlog da Lekarska komora tome konkretno stane na put.

Izvor: Nova.rs