Pravda za Stefana: Građani Karaburme traže da odgovornost snosi i sudijaStanovnici beogradske Karaburme okupili su se ponovo na uglu ulica Marijane Gregoran i Pana Đukića, na mestu gde je nastradao devetogodišnji dečak, kada je na njega, njegovog oca i mlađeg brata naleteo automobil na pešačkom prelazu. Kako kažu, traže da odgovornost snosi i sudija koji je prvobitno dozvolio da se osumnjičeni G.L. brani sa slobode. "Ne dozvolite da više nikad tražimo pravdu na ulici zbog bahatosti sudije", poručuju. Potpisuje se i peticija "Pravda za Stefana" - predlog Stefanovog zakona.

Na protestu su i predstavnici fondacije Tijane Jurić, kao i građani drugih beogradskih opština.

Okupljanje je počelo minutom ćutanja, a zatim i aplauzom, koji je upućen svima koji su im pružili podršku. Poručuju da žele pravdu, kao i da se utvrdi zašto je sudija prvo doneo odluku da oslobodi vozača.

Građane je podržao i Igor Jurić, iz Fondacije „Tijana Jurić“.

„Pitanje je zašto je preinačena odluka, to znači da sudija nije bio pravu. Da li bi toga bilo da nije bilo protesta? Da li ćemo pravdu uvek da tražimo na ulici, sistem mora da se menja, pravosuđe je u velikom problemu. Nešto mora da se promeni, ne želim da ovako izgleda bezbednosni sistem u našoj zemlji kada su deca u pitanju. Ako naše institucije nisu sposobne da to urade, onda nešto mora da se promeni. Očekujem da se obrati ministarka pravde, očekivao sam je i na protestu“, rekao je Jurić za N1.

Podsećamo, vozač G. L. koji je na pešačkom prelazu kolima udario dvojicu dečaka (9 i 4 godine) i potom pobegao s mesta nesreće je uhapšen. Ranije je Prvi osnovni sud u Beogradu preinačio rešenje sudije za prethodni postupak i odredio pritvor do 30 dana za G. L.

Okupljeni građani rekli su za N1 da žele da pošalju poruku da još nije gotovo.

„Mi smo na ulici jer je tužilaštvo donelo odluku o pritvoru od 30 dana, a gospođa Đerić odlučila da je ova osoba neosnovano u pritvoru. Mi smo na ulici, jer se osoba koja je usmrtila dečaka našla na ulici, ja bih volela da nijedan sudija ne dozvoli da čovek koji je učinio takva zlodela i koji je sposoban da ponovo usmrti osobe pusti u pijanom stanju, ta osoba može da vozi pijana i bez dozvole. Policija pokušava da ljude skloni s ulice, ali je sud taj koji ovakve ljude pušta. Tolika krivična dela ovog čoveka, mi ne damo zeleno svetlo ovakvim osobama da oslobađaju ubice“, rekla je za N1 Danijela Stanković.

Ona kaže da je ovo protest roditelja iz cele Srbije, jer, navodi, „u svakom gradu možda postoji osoba koja će pustiti ubicu napolje“.

„Nadam se da neće biti zataškavanja i da nijedan sudija neće da se usudi da da zeleno svetlo nekom ko je učinio teško krivično delo. Mi samo želimo da odamo minut ćutanja, pokažemo da smo uz roditelje, da smo spremni da sarađujemo s policijom i tužilaštvom, drago mi je da su svi ovo ozbiljno shvatili, hvala medijima koji nisu okrenuli glavu. Tražićemo da se postave ležeći policajci i da više niko ne strada“, rekla je.

U jednom trenutku učesnicima protesta pridružila se i ekipa Hitne pomoći, koja je upalila rotaciju u znak solidarnosti i podrške građanima koji protestuju.

Okupljeni građani sakupljali su i prilog za porodicu nastradalog dečaka.

Uzvikivale su se i parole „Sudiju na robiju“, „Pravda za Stefana“ i „Srbijo, probudi se“.

Izvor: Nova.rs