Radnici Geoksa ogorčeni zbog Vučićeve izjave: Predsedniče, zašto ste ćutali dva meseca?Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je još pre dva meseca znao da će kompanija Geoks zatvoriti fabriku obuće u Vranju, dodatno je izazvala nezadovoljstvo kod radnika koji su ostali bez posla i zarada.

– Ako ste sve znali zašto nas niste upozorili da se snalazimo? Ovako vi ste saučesnik u ovom socijalnom zločinu nad nama i našim porodicama, koje sada nemaju ni za hleb – zajednički je stav više otpuštenih radnika Geoksa sa kojima je razgovarao novinar Danasa.

Oni objašnjavaju da žele da ostanu anonimni, jer strahuju da bi zbog svega što znaju i što bi moglo da „pokrene i sudske sporove“ osim izgubljenog posla mogli da pretrpe i druge sankcije. Spremni su kako kažu da se sastanu sa predsednikom Vučićem, ali samo pred novinarima i da mu sve kažu.

– Ja sam 30 godina proveo u industriji obuće, a sada treba da dobijem navodno posao u automobilskoj industriji u fabrici Teklas. To je cinično i bezobrazno, ma ko da stoji iza toga – kaže A.S.

Radnici navode i da su mnogi od njih kreditno zaduženi kod banaka, pa strahuju da im izvršitelji ne pokrenu postupke prinudne naplate.

– Suprug, maloletno dete i ja živeli smo od moje plate od oko 350 evra. Uzela sam kredit kako bismo sredili porodičnu kuću. Sada kada sam i ja ostala bez posla ceo teret pao je na sezonske poslove moga muža – objašnjava svoju situaciju D. F. koja je kao radnica bez iskustva radila punih pet godina u Geoksu.

Radnicima koji su dobili otkaze smeta i činjenica da se niko od gradskih funkcionera iz vladajuće koalicije oko SNS do sada nije oglasio.

– Nismo mi u fabrici radili kao migranti, već kao građani Srbije i Vranja. Oni ćute jer smo mi za njih mrtvi ljudi, kao i radnici Koštane koji uzalud pokušavaju da reše svoje zaostale probleme stare 20 godina – beležimo još jednu ispovest.

U pogonima Geoksa nalazi se određeni broj angažovanih radnika na sređivanju i pakovanju zaostale robe. Niko ne zna kada bi mogla da počne demontaža mašina, kao ni gde će one biti preseljene.

Da podsetimo, posle pet godina rada kompanija Geoks (Geox) zatvara fabriku obuće u Vranju, a bez posla ostaje 1.200 ljudi.

Odlasku Geoksa prethodilo je napuštanje još nekoliko stranih kompanija koje su imale poslovne planove u Vranju.

Desetak radnika italijanske Kompanije Geoks koja je najavila zatvaranje fabrike u Vranju, o čemu je sve informacije imala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zatražili su da Vlada Srbije proglasi „dane žalosti“ jer je bez posla ostalo 1.200 radnika.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je odlazak italijanske kompanije Geoks iz Vranja očekivan jer kako je rekla, pojedini investitori „po prirodi posla“ idu tamo gde su najmanje plate a Srbija po njenim rečima, „više nije zemlja jeftine radne snage“.

Odlazak Kompanije Geoks (Geox) iz Vranja biće „socijalna bomba“ za taj grad, ocenio je predsednika Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

Izvor: Danas