MILAN ĆULIBRK - Dv(ojic)a velikana i ponosni Toma Mona



Milan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Da nije bilo mlađanog ministra Tomislava Momirovića (ponosnog i Tome i Mone), Srbija bi ostala uskraćena za informaciju da je i te subote, dok se većina odmarala, pola državnog vrha radilo - prekovremeno. Predvođeni Aleksandrom Vučićem, pojačani Ivicom Dačićem i direktorima Puteva i Кoridora Srbije, Zoranom Drobnjakom i Aleksandrom Antićem, pogolema ekipa visokih dužnosnika (iz opravdanih razloga na veselje nije pozvan i resorni ministar odbrane Nebojša Stefanović) okupila se ispod šatre u selu Rajići, da isprate u vojsku sina vlasnika i urednika Informera. Ocu i sinu se, naravno, nema šta zameriti, jer su oni imali svoje razloge za slavlje. Mada, opet, koji bi otac slavio odlazak sina u vojsku ako je samo par dana ranije ministra odbrane nazvao „najstrašnijim mogućim licemerom i prevarantom“?

Momirović, u svom maniru, nije izdržao a da još jednom ne pokuša da se dodvori šefu, pa je u kameru mobilnog izdeklamovao da je tu sa dva velikana – Aleksandrom i Danilom Vučićem. Iako je bila subota, dakle u suštini neradni dan, ni predsednik nije odoleo a da ne ispravi novu nestranačku zvezdu naprednjačkog tima, koja ispunjava sve kriterijume da, poput Ane Brnabić, brzo postane punopravni član SNS-a. Nisu dva, nego dvojica, objasnio mu je Vučić. Ono – velikani nije komentarisao.

Ako je Momiroviću i bilo malo neprijatno što ga šef stalno ispravlja, nije to pokazao, a posle je, kad se po običaju mikrofona dočepao Dačić, sigurno sve zaboravio. A i navikao je. Nije mu ni prvi, a neće biti ni poslednji put da ga šef kinji. Uostalom, kinjio je i starije od njega. Tišina tamo!

Zahvaljujući snimcima nepoznatih autora, cela Srbija zna kako je proteklo veselje ispod šatre u Rajićima. Кo zna, možda se u Tviteru posle ovih scena i predomisle i skinu oznaku da Informer „sarađuje sa Vladom Srbije“. Čuj sarađuje, pa njihov gazda je za aktuelnu vlast, čitaj predsednika, skoro važniji od nekih članova Vlade. Uostalom, ima li ijedan ministar koji je poslao sina u vojsku a još da mu je predsednik države došao na ispraćaj? Ne znam jedino da li je onomad Aleksandar Vulin pravio ispraćaj kada je išao na 15-dnevnu obuku i da li mu je Vučić bio na ispraćaju. Eh, da je Toma Mona tada bio ministar ne bismo živeli u neznanju.

Кad smo već kod Vulina, društvenim mrežama kruži snimak ispod druge šatre, na Manjači, kako pevač Goci benda za „najjačeg i najboljeg ministra u Srbiji“ i Milorada Dodika peva: „Neće Gara da primi vakcinu, ne priznaje svetsku medicinu“… Hm, da li je to baš prava pesma u trenutku kad je broj obolelih ponovo premašio 2.000? Dačić nije bio na Manjači, pa su se mikrofona dohvatili i Dodik i Vulin. Ali, ako je neko pomislio da se srpski zvaničnici provode, grdno se varaju. Oni vredno rade. Obilaze radove, region, birače… A opozicija se žali da su u poslednje vreme hiljade državljana Republike Srpske postale zvanično Beograđani, koji će imati pravo glasa na beogradskim izborima 2022. Pa posle neka neko kaže da niko ništa u Srbiji ne radi.

A radi i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. On je, kako NIN saznaje, naložio Gradskoj upravi Beograda da odgovori na žalbe, koje su još 4. septembra 2020. podneli profesori Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović, Saša Brajović, Milan Vukomanović i Ognjen Radonjić, zahtevajući da se javno saopšti specifikacija svih troškova koji obuhvataju celokupni proces konkursa, izrade, transporta i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji, imena preduzeća i pojedinaca koji su bili angažovani i izvor finansiranja svih troškova. Posle ovako sročenog pisma poverenika, neko bi mogao pomisliti da će istina uskoro izaći na videlo. Nažalost, neće. Poverenik je, naime, samo forme radi naložio Gradskoj upravi da pomenutim profesorima pošalje isto obaveštenje, koje je još u novembru 2020. (?!) poslao jednom od pet potpisnika tog zahteva, profesoru Nenadu Makuljeviću, a ostale - zaboravio. Tako će uskoro i ostali potpisnici saznati ono što svi o spomeniku Stefanu Nemanji već znamo – da su njegova cena i ko će da je plati, odlukom Vlade Srbije 2018. proglašeni za tajnu, sa oznakom „poverljivo“, do 2023. Do tada će biti završeni i svi izbori, a posle njih, koga briga za cenu. Tim pre što već znamo da će sve to da plate građani koji nisu ni jeli, ni pili.