Cena ulja premašila 200 dinara: Za prosečnu platu 84 litra manje nego godinu preCena litarske flaše rafinisanog suncokretovog ulja premašila je 200 dinara i u pojedinim velikim trgovinskim lancima dostiže 225 dinara. Od početka prošle do kraja jula ove godine zejtin je, prema podacima zvanične Potrošačke korpe, poskupeo za 45 odsto, a za prosečnu platu sada možemo da kupimo 84 litra manje nego godinu dana pre. Kako za portal N1 navodi Sunčica Savović, direktorka "Žita Srbije", eventualnu stabilizaciju cena ne treba očekivati pre završetka žetve u Rusiji i Ukrajini, koje su najveći svetski proizvođači, i pre dospeća novih količina ulja na svetsko tržište.

U velikim trgovinskim lancima cene jestivog suncokretnovog ulja se kreću od 164,99 dinara, koliko košta najjeftinije pakovanje pod oznakom trgovačke robne marke, pa sve do 224,99 dinara, koliko dostiže cena poznatih proizvođača zejtina.

U trgovinama i dalje važi pravilo da ono što je jeftinije kod jednih – kod drugih je skuplje. Na svakom prodajnom mestu najjeftinija je trgovačka robna marka i te cene se trenutno kreću od 164,99 dinara do 189,99 dinara za litar, već u zavisnosti od konkretnog trgovinskog lanca.

Prema zvaničnim podacima o vrednosti Potrošačke korpe, koju redovno objavljuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, litar ulja je poskupeo sa 121,81 dinar, koliko je vredeo u januaru 2020. na 176,76 dinara, prema poslednjim dostupnim podacima za jul 2021. To je poskupljenje za 45 odsto.

Kada se pogleda obračun koliko ulja može da se kupi za prosečnu platu, zvanični podaci kazuju – čak 84 litra manje nego godinu dana pre.

U julu 2018. godine za prosečnu platu u Srbiji moglo je da se kupi više od 400 litara rafinisanog jestivog suncokretovog ulja. Godinu dana kasnije isto tako.

U julu prošle godine za prosečnu platu od  60.029 dinara mogli smo da kupimo 450 litara zejtina.

U julu ove godine – svega 366 litara. A, prosečna plata je bila za 4.702 dinara veća i iznosila je 64.731 dinar. Pri tome, prosečan srednji kurs evra je gotovo isti – 117,56 u julu ove, naspram 117,59 u julu prošle godine.

Podsetimo, početkom aprila portal N1 je pisao da je cena jestivog ulja za domaćinstva dostigla cenu od 191,99 dinara za litar. Tada je raspon cena bio od 142,99 pa to pomenutih 191,99 dinara.

Stabilizacija ne pre kraja godine

Tada je ukazano da faktore za uzlazni trend kretanja cena ulja na domaćem tržištu treba tražiti na svetskom tržištu. Jer, cena uljarica na svetskim berzama je porasla, delom zbog manjeg roda u 2020. što je uslovilo nižu ponudu, a delom zbog toga što su se finansijski fondovi u pandemijskim uslovima poslovanja preorijentisali na ulaganja u poljoprivrednu robu.

Stabilizacija cena je moguća tek posle berbe, odnosno žetve, koja još nije završena.

„Žetva suncokreta nije gotova ni u Rusiji, ni u Ukrajini, a to su dve zemlje koje su najveći svetski proizvođači. Biće okončana početkom novembra. A, tek nakon toga, jer je potrebno neko vreme da se taj suncokret preradi i ulje dospe na svetsko tržište moguće je očekivati eventualnu stabilizaciju cena“, kaže za portal N1 Sunčica Savović, direktorka „Žita Srbije“.

Ona ukazuje da, pored toga, treba imati u vidu da je cena sirove nafte protekle sedmice bila na najvišem nivou u prethodne tri godine.

„To donekle ima uticaja i na rast cena jestivih ulja. I cena palminog ulja je u porastu“, ističe Savović.

Izvor: N1 Beograd