Dijana Hrkalović tokom mandata u MUP smenila 256 policajaca



Bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijana Hrkalović, za manje od dve godine, koliko je gazdovala u srpskoj policiji, tačnije od jula 2017. do kraja maja 2019., smenila je čak 256 policijskih službenika.

Bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijana Hrkalović, za manje od dve godine, koliko je gazdovala u srpskoj policiji, tačnije od jula 2017. do kraja maja 2019., smenila je čak 256 policijskih službenika.

Postavljenje Dijane Hrkalović na mesto državne sekretarke MUP Srbije u julu 2017. bio je uvod u veliku čistku kadrov, po ugledu na Staljinove čistke u Crnevnoj armiji, mada, istini za volju, smenjeni policajci nisu završavali u logoru ili pred streljačkim strojem, već u penziji ili nekoj kancelariji „do ostave“.

Očišćeni su svi koji se nisu smatrani “pouzdanim” ili su bili bliski prethodnom ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, dok su sa druge strane, na funkcije postavljeni načelnici bliski Hrkalovićevoj I tadašnjem ministru Stefanoviću.

Prema podacima do kojih je došao list Nova, za nepune dve godine Dijaninog mandata u MUP, smenjeno je čak 256 policijskih funkcionera, a na njihova mesta su došli “provereni” kadrovi.

Hrkalović, koja je u policiju i dovedena da bi je disciplinovala, smenjivala je od vrha do dna piramide. Na meti su se našli načelnici Policijskih uprava najvećih gradova, rukovodstvo Službe za borbu protiv kriminala (SBPOK), šefove uprava i odseka, pa čak i neke načelnike policijskih stanica. Čistka je izvedena tako temeljno da je i onima koji su „pretekli“ uteran strah u kosti i ili su se priklonili novom, nezvaničnom rukovodstvu, ili su ćutali.

“Među onima koji su smenjeni našli su se i neki uticajni policijski funkconeri, uključujući i nekadašnjeg i sadašnjeg načelnika Policijske uprave za Beograd, Veselina Milića. On je navodno došao u direktni sukob sa tadašnjom sekretarkom MUP, jer se navodno nisu slagali oko načina na koji su vođene neke istrage ubistava u Beogradu, a koja su bila vezana sa rat klanova – “škaljarskog” I “kavačkog””, kaže izvor našeg lista.

“Unapređenje ukoso”

U avgustu 2018. Milić je „unapređen ukoso“ – zapravo je smenjen. To je manevar uobičajen u srpskoj policiji kada je cilj da se ne izazove veliki skandal zbog smene na visokoj funkciji. Tako je Milić, načelnik beogradske policije postao pomoćnik direktora policije Vladimira Rebića, sa fokusom na organizovani kriminal i rešavanje najtežih krivičnih dela.

“Iako je to formalno pravno nekome sa strane zvučalo kao unapređenje, svima u policiji bilo je jasno šta se dogodilo Miliću. Načelnik PU Beograd je vrlo uticajna figura u policiji, reč je o jednom od glavnih operativaca i to mesto je preporuka da neko postane prvi čovek srpske policije. Iako je nova funkcija imala mnogo duži naziv, bila je mrtvo slovo na papiru, pa je Milić dobio kancelariju u Palati Srbiji, a čak mu je u jednom trenutku ukinuto i obezbeđenje”, dodaje sagovornik.

Zajedno sa Milićem otišli su i mnogi njegovi saradnici iz PU Beograd, a na njihovo mesto su došli ljudi koje je probrala upravo Dijana Hrkalović. Beograd je posebno bitan za policiju jer je procena da se oko dve trećine krivičnih dela izvrši upravo u prestonici, a takođe su tu i najveće i najjače kriminalne grupe. Upravo u to vreme i navijačka grupa „Principi“, čije su vođe uhapšeni Veljko Belivuk i Marko Miljković, doživljava procvat.

Vulin rotirao čistku

Sa odlaskom prvo Dijane Hrkalović, koja je smenjena sa mesta državne sekretarke u maju 2019. godine, a potom i samog ministra Nebojše Stefanovića, okrenulo se kolo sreće. Veselin Milić se vratio na mesto prvog policajca Beograda, a čovek kojim ga je Dijana Hrkalović zamenila – Milan Stanić saslušan je u policiji i to u Službi za suzbijanje korupcije.

Praktično, čistka, koju je sada napravio novi ministar policije Aleksandar Vulin, krenula je u suprotnom smeru. Vulin je za samo nekoliko meseci očistio kadrove Stefanovića i Hrkalovićeve, a u koje, očigledno, novo rukovodstvo policije nije imalo poverenja.

Šema koja je primenjena u Beogradu preslikana je i na druge gradove u Srbiji – Novi Sad i Niš, kao najveće centre, ali I u brojnim odeljenjima unutar MUP je došlo do rokada.

Podsetimo, nekadašnja državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović uhapšena je prošlog petka zbog trgovine uticajem u slučaju ubistva karatiste Vlastimira Miloševića januara 2017. godine.

Sabotirala istragu ubistva na šinama

Hrkalovićevoj je u petak određen pritvor do 30 dana zbog sumnje da je naložila svom tadašnjem kolegi Dejanu Milenkoviću da izveštaje telefona koji su zaplenjeni nakon ubistva Miloševića kasnije dostavi tužilaštvu.

Kako je naš list pisao, nakon ubistva Miloševića zaplenjena su dva telefona, među kojima je jedan pripadan Veljku Belivuku, kome se sudilo za pomaganje u zločinu.

Izvor: Nova.rs