Krizni štab se samoraspustio



Obaramo rekorde, prelazimo 8.000 zaraženih dnevno, prvi smo u Evropi, umire nas po više od 40 dnevno - juče 47. Sve to nije dovoljan razlog da se Krizni štab sastane, da znak života i odreaguje. Ovo telo je odavno izgubilo svaki smisao, a o poverenju i da ne govorimo. Prepušteni smo sami sebi i našoj odgovornosti, a to često ume da ispadne rđavo. Krizni štab se samoukinuo i teško da više išta može da ga vaskrsne. Jedna neodgovornost za sobom vuče drugu, a cenu plaćamo ljudskim životima.

Krizni štab je poslednji put zvanično zasedao 11. septembra (baš na dan Ekološkog ustanka). Tada smo čuli da se radi na uvođenju kovid propusnica, da je sve spremno. Prolaze nedelje, ljudi se razboljevaju, umiru, ali se ama baš ništa nije pomaklo i promenilo.

Jedino što je postalo jasno je da je dr Kon ponovo ljut i da opet imamo razmirice i podele na medicinski i politički deo Kriznog štaba.

Predrag Kon je za RTS rekao da je Krizni štab pre 19 dana imao sastanak i da je izašao sa tog sastanka ubeđen da su se nešto ozbiljno dogovorili.

„Jedno vreme sam govorio da očekujem sastanak i shvatio sam da sastanka nema. Neka opstrukcija postoji. Tvrdim da to nije u Kriznom štabu, a imam utisak da se njegov medicinski deo koristi kao moneta za potkusurivanje“, ukazao je Kon.

Premijerka Ana Brnabić pokušava da reši krizu u Kriznom štabu i ublaži štetu nakon izjave dr Predraga Kona. Na pitanje zašto Krizni štab ne zaseda premijerka Ana Brnabić poručuje da može da se radi i bez „sastanaka“.

„Mislim da postoje sastanci, a postoji i rad. Rad nisu samo sastanci, koliko često se sastaje Krizni štab naravno znate, pošto su uvek sastanci javni, i nakon svakog sastanka ima izjava za medije, a sve ono ostalo što se dešava u međuvremenu je čini mi se rad, i stalni rad, i stalne komunikacije“, ističe premijerka, preneo je N1.

Kap u čaši prepunoj samoukidanja Kriznog štaba prelio je i poziv ministra zdravlja Zlatibora Lončara da građani, praktično sami uznu stvar u svoje ruke i sami kontrolišu ko je vakcinisan, a ko nije, i da vakcinisane, recimo, puštaju u lokale.

Na pitanje da li je to diskriminacija, i na osnovu čega bi građani mogli sami to da sprovode, i kako da to sprovode, a da ne prekrše aktuelne propise, ministar je nedavno rekao da će sam stati iza tih građana.

„Ja ću da odgovaram za svakog tog vlasnika ko ga bude tužio. Evo ja prihvatam na sebe, jer razmišljam ne samo za danas, nego razmišljam za narednih par godina, jer taj vlasnik koji to bude uradio spasiće desetine života“, rekao je Lončar.

Nova.rs danas je pokušala da dođe do informacije o tome kada će biti održana Sednica Kriznog štaba i kada bi toliko pominjane kovid propusnice konačno mogle da budu ozvaničene i počnu da se primenjuju.

Odgovor nismo dobili od Predraga Kona i Darije Kisić. A na naše poruke su se udostojili da odgovore članovi Kriznog štaba Mirsad Đerlek i Tanja Jovanović. Oboje su nam kazali da zasedanje Kriznog štaba još nije zvanično zakazano i da nemaju takvu informaciju.

U međuvremenu, Srbija se nalazi na prvom mestu u Evropi, a na četvrtom u svetu, po broju novih slučajeva koronavirusa na milion stanovnika u poslednjih sedam dana, pokazuju najnoviji podaci sa sajta worldometers.inf.

Ostaje da kao opomena odzvanja rečenica zamenika direktora Kliničkog centra u Nišu, dr Radmila Jankovića, koju je izgovorio kada smo premašili rekordan broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije.

„Civilizacijski sunovrat nebeskog naroda. Strašno“.

Izvor: Nova.rs