Ulje u Italiji i Austriji jeftinije nego u Srbiji



Ulje, namirnica koju građani Srbije mogu da kupe (ili ne mogu) i koja se nalazi na rafovima širom zemlje, jeftinije je u Italiji i Austriji. U ovim zemljama, koje su ekonomski stabilnije i razvijenije od naše zemlje, ulja "Vital" i "Dijamant" koštaju između 150 i 186 dinara, dok se u našoj zemlji zejtin kreće u proseku između 205 i 220 dinara.

Nije više novost da je nešto poskupelo u Srbiji: cene su porasle za meso, cigarete, gorivo, građevinski materijal, ali i ulje za koje Srbija ima najveće cene u regionu. Nakon teksta u kojem je naš portal objavio da među zemljama regiona Srbija ima najviše cene popularnog zejtina, priča se proširila i na druge evropske zemlje.

Neslavne cene popularnog proizvoda građani su uporedili sa austrijskim i italijanskim cenama, a rezultati su neverovatni – ulje je za 30-40 dinara jeftinije u ovim zemljama nego u Srbiji.

Kada je reč o ceni ulja u Srbiji, ono zavisi od kraja zemlje i prodavaca, ali prosečno ulje košta između 205 i 220 dinara. Ono što je dodatno iznenadilo potrošače jeste da iste proizvode u drugim evropskim zemljama mogu da plate za 30 dinara manje.

U Austriji, tačnije u Beču, litar ulja košta 1,59 evra, što iznosi 186 dinara. Sa druge strane, u Italiji naše ulje možete da kupiti po ceni od 1,39 evra, odnosno za 162 dinara.

Podsetimo, Nova.rs je poredila cene ulja u Srbiji i regionu, pa smo još jednom postali neslavni rekorderi.

U Crnoj Gori gde je prosečna plata oko 530 evra, litarska flaša ulja košta 1,49 evra, odnosno 175 dinara. U zemlji Evropske unije, našoj daljoj „komšinici“ Sloveniji, potrošači jednu flašu ulja plaćaju 1,29 evra, što bi u Srbiji bilo 151 dinar, a u ovoj državi je najviša prosečna plata u regionu, i iznosi 1.181. evro. U Hrvatskoj, gde je mesečna plata u proseku 890 evra, flašu ulja ćete platiti 11,99 kuna ili 187 dinara. U Bosni i Hercegovini mesečna zarada je 490 evra, a ulje je 3,10 konvertibilnih maraka, odnosno 185 dinara, dok je u Srbiji, gde za mesec dana zaradimo u proseku 500 evra, flaša ulja dostigla cenu od 205 dinara po litru.

Izvor: Nova.rs