Verica Lazić: Od zubarke Mire Marković do Vučićeve savetnice



Biografija Verice Lazić, majke najmlađeg srpskog poslanika Nikole Lazića (21), do vrha je puna bizarnim okolnostima i naglim zaokretima sa srećnim završecima: od zubarskih početaka i bliskosti sa JUL-om do sukoba sa ministrom Lončarem i nameštenja na mesto savetnice predsednika Vučića.

Najmlađi poslanik Lazić, logično, nije stigao da napuni svoju biografijom javnim službovanjem, ali ne mari – njegova majka Verica ima je za oboje.

Podsećamo, misterija izbora Nikole Lazića, mladića rođene ratne 1999. godine, u Narodnu skupštinu donekle je razrešena otkrićem da je reč o sinu Verice Lazić, bivše direktorke RFZO i savetnice Aleksandra Vučića.

Njen uspon bio je i više nego živopisan.

Bliskost sa JUL-om

Kako piše nedeljnik “Vreme”, Lazić je turbulentnih 90-ih godina imala najbolju moguću preporuku za uspeh u politici: lično poznanstvo sa Mirom Marković, suprugom Slobodana Miloševića i predsednicom JUL.

Da li je najpre postala članica Levice pa Mirina zubarka, ili ju je članstvo u JUL preporučilo za stomatološki pregled supruge predsednika nije poznato. Ipak, poznajući način vladanja porodice Milošević i činjenicu da je, primera radi, dadilja Marka Miloševića profitirala od poslovne saradnje, može se naslutiti da je slično bilo i u slučaju Lazić.

To će, međutim, biti samo početak.

Karijera u RFZO

Sledeći put kada je javnost čula za Vericu Lazić, bila je već 2014, kraj godine. “Buntovna” direktorka Sektora za kontrolu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) nasledila je na funkciji direktora Momčila Babića, koji je podneo ostavku na pola mandata zbog – baš kao i njegov prethodnik – neslaganja sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem.

Babić je, inače, nekoliko puta pokušao da smeni doktorku Lazić sa “kontrolne” pozicije, a glasine kažu da je i ona aktivno radila na njegovoj smeni. Sukob je okončan pobedom Verice Lazić i postavljenjem na jedno od najmoćnijih pozicija u zdravstvenom sistemu Srbije. Kruna karijere, reklo bi se, ali to nije bio kraj.

Sukob sa Lončarem

Nepune tri godine kasnije, u novembru 2017. godine, Verica Lazić uradiće isto što i njen prethodnik: podneće ostavku na mesto direktora RFZO zbog sukoba sa ministrom Lončarem. Razlika je bila u tome što je Lazić ipak izdržala duže –  tri od četiri godine mandata.

Ništa novo u srpskom zdravstvu, reklo bi se, ali malo ko je očekivao da se karijera doktorke Lazić neće završiti ovom smenom. Desilo se upravo suprotno.

Novi život i zaostavština

Nepuna dva meseca kasnije, doktorka Lazić je imenovana za savetnicu predsednika Aleksandra Vučića za socijalna i zdravstvena pitanja. Zanimljiva odluka, s obzirom na to da je bila u sukobu sa ministrom Lončarem, ali ne i potpuno iznenađujuća: predsednik je sklon da kadrove koji nisu više “miljenici” izvršne vlasti uzima za savetnike (vidi slučaj Milorad Veljovića, bivšeg direktora policije, imenovanog dve meseca pre toga).

Verica Lazić sa sinom, danas narodnim poslanikom Nikolom Lazićem

Tajming je, dakle, zanimljiv: kao da je direktorka RFZO čekala seriju postavljenja u kabinet predsednika da podnese neopozivu ostavku.

Danas, u avgustu 2020, savetnica Lazić počinje novu fazu političkog života, u kojoj će glavnu ulogu imati njena “zaostavština” oličena u sinu. Uz ovakva “leđa”, najmlađem poslaniku će sigurno biti mnogo lakše u političkom usponu.