Dok RTS reklamira Rio Tinto, francuska državna TV kritikuje projekat u Srbiji



Francuska državna televizija objavila je dokumenatranu emisiju o projektu Rio Tinta u Srbiji, u kojoj su gledaoci mogli detaljno da se informišu šta podrazumeva iskopavanje litijuma, ali i da čuju gde je tačno ova kompanija otavila za sobom pustoš i izazvala ekološku katastrofu. Za to vreme, Javni servis u Srbiji uredno reklamira projekat Rio Tinto, čime nastavlja da direktno saučestvuje i besprizornom obmanjivanju i neinformisanju znatnog dela javnosti.

Šta se krije iza projekta Rio Tinta u Srbiji, kakve posledice izaziva iskopavanje litijuma, koje tačke na zemlji su iseljene zbog kopanja i trajnog zagađenja životne sredine, zašto bi se u Evropi kopalo samo u Srbiji, koje evropske zemlje su isterale Rio Tinto sa svoje teritorije…samo su neka od pitanja na koja odgovara dokumentarac francuske televizije o ovoj kompaniji i njenom poslovanju sa srpskim vlastima.

U filmu je voditelj i narator iznosio samo utemeljene činjenice, dok je prostor za komentarisanje ostavljen sagovornicima, među kojima su i ekološki aktivsti i borci protiv Rio Tinta iz Srbije.

Dokumentarac otpočinje i ozloglašenom reklamom sa RTS, koja promoviše Rio Tinto kao projekat od nacionalnog značaja od kog će Srbija procvetati.

„Spot ima ekološki diskurs, ali je daleko od realnosti“, kaže narator.

Jedna od nespornih činjenica koju je izneo voditelj i koja jasno pokazuje da vlast u Srbiji širi netačne informacije i obmanjuje javnost, jeste da dolina Jadra nije najveći rezervat litijuma u Evropi, kao i da ga ima više – čak i Francuskoj.

U emisiji je jedan od sagovornika i Aleksandar Jovanović Ćuta, koji kaže da nijedna zemlja u Evropi ne bi dozvolila kopanje litijuma na svojoj teritoriji.

„EU hoće čistu energiju i čiste automobile, ali preko prljavog posla“, kazao je Ćuta francuskom novinaru.

Novinar je podsetio i na sva razaranja koja je dosad za sobom ostavio Rio Tinto, uključujući i sveto mesto Aboridžina u Australiji, staro 46.000 godina.

Izvor: Nova.rs