Filipović: Ne treba zaboraviti iz kakvog grotla zla Aleksandar Vučić i ekipa oko njega dolaze



Reditelj Stevan Filipović izjavio je da će se vlast „potpuno identifikovati“ ako do kraja ide u odbranu lika i dela Ratka Mladića, na čiji su mural u beogradskom naselju Vračar bačena jaja i kofa kreča.

„Onda nema nazad. Tako sebe sateravaju u jedan ćošak iz kog neće moći da se izvuku, što se nadam da će da urade“, rekao je Filipović u Novom danu na N1.

Navode da ima „važnijih stvari“ koje prolaze neprimećene dok se javnost bavi muralom, poput zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, Filipović naziva „razvodnjavanjem“.

Prema njegovim rečima, zakon o referendumu jeste problematičan.

„Ali to nema veze sa Ratkom Mladićem na zidovima Beograda, moramo da rešavamo oba problema“, rekao je on.

Komentarišući različita reagovanja predstavnika opozicije na incident sa muralom, kaže da tu za njega nema „nikakvog iznenađenja“.

Filipović govori da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo da „dezintegriše političku scenu“ tako što je politiku pretvorio u pitanje da li ste za ili protiv njega, „što nije neka zanimljiva tema.“

Kaže da je Vučić uspeo da skrajne raspavu o suštinskim temama i da je pogrešna politika pojedinih opozicionih partija da im nisu bitni politika i „život mimo Vučića“.

Filipović, koji je bio u Njegoševoj ulici, opisao je razgovor sa jednim od desničara koji su štitili mural, a koji je, po njegovim rečima, ponavljao „mantre koje su naučene“.

„To je druga, alternativna istorija u koju jedan procenat tih mlađih ljudi veruje“, rekao je reditelj.

Ističe da „ne treba zaboraviti iz kakvog grotla zla Aleksandar Vučić i ekipa oko njega dolaze“, i da je predsednik Srbije bio „leva ili desna ruka osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja“.

„Sad vidimo njih u izvornom obliku“, rekao je Filipović dodajući da se zna ko zapravo priča ono što izgovara ministar policije Aleksandar Vulin.

Kaže da se politika režima u Srbiji ogleda u tabloidima koje je proizveo.

„Ta politika je po intenzitetu, huškanju, retorici slična onome što smo slušali devedesetih godina. Kako da budeš faktor stabilnosti ako huškaš na rat? Koliko puta slušamo pogrdne stvari o Albancima, Hrvatima, ta retorika kao da dolazi iz knjiga koje je pisao Šešelj“, rekao je on.

Kaže da su aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović „heroine“ zbog svog čina, a za Mladićev lik na zidu kaže da nije mural, nego „grafit-žvrljotina“.

„Mislim da ta politička poruka na zidu sramoti ovaj grad i državu“, rekao je on.

Izvor: N1 Beograd