HDZ čuva istinu o Vukovaru? Bolje im je da šute o toj istini



Tomislav Klauški, kolumna za ''24 sata''

Vukovarski HDZ poručio je jučer kako "ne da na Vukovar", promovirajući se u čuvara "povijesne istine o stradanju hrvatskog naroda". No politika HDZ-a zadnjih trideset godina otkriva istinu koja nije pohvalna za HDZ.

"Ne damo na Vukovar", poručio je jučer vukovarski HDZ, pridružujući se HDZ-ovim ministarstvima, braniteljskim udrugama, desničarskim strankama u reakcijama na tekst Borisa Dežulovića.

HDZ Vukovara, odnosno ono što je od njega ostalo, poručio je kako ne da na "simbol hrvatske slobode i povijesne istine o stradanju hrvatskog naroda u velikosrpskoj agresiji". 

"Svjesni boli s kojom se nose naši članovi, sugrađani i prijatelji još jednom najoštrije osuđujemo direktno uznemiravanje svakog pojedinca ovakvim tekstom i neosporan nasrtaj na naš Vukovar", piše HDZ, dodajući kako su "kao zajednica domoljuba" potaknuti "još srčanije promicati istinu o vrijednostima Domovinskog rata".

HDZ je, dakle, čuvar grada Vukovara, žrtve Vukovara, stradanja Vukovara, uspomene na Vukovar, istine o Vukovaru.

Pa ako je već tako, bilo bi dobro podsjetiti se kako se taj HDZ odnosio prema Vukovaru od 1991. godine naovamo.

"Pošaljite faks"

Recimo, dok je zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb 1991. godine danima tražio vojnu pomoć za Vukovar u obrani od sve snažnije najezde velikosrpskih postrojbi, Franjo Tuđman poručio mu je da "pošalje faks". Kad je Dedaković zahtijevao da se čuje s Tuđmanom, a ne Gojkom Šuškom ili Hrvojem Šarinićem, poručili su mu da predsjednik ne želi s njim razgovarati.

A kad je Dedaković zvao Franju Tuđmana da mu kaže kako je Vukovar pred padom, pomoćnik predstojnika Ureda na Pantovčaku nije želio buditi predsjednika države.

HDZ-ova vlast kasnije je tog Dedakovića strpala u zatvor, gdje su ga ispitivali i tukli, pod optužbom da je on kriv za pad Vukovara kojem nisu htjeli pomoći. Franji Tuđmanu podigli su spomenik, a pobunjeni branitelji držali su njegovu bistu pored šatora u kojem su rušili SDP-ovu vladu, pozivajući se između ostalog i na žrtvu Vukovara.

Idemo dalje.

Verona prije Vukovara

Ivo Sanader je 2007. godine, umjesto u Vukovar, odletio u Veronu na "otvaranje operne sezone" što je bio eufemizam za dogovor o prodaji Plive. Vladimir Šeks kasnije je priznao da ga je htio spriječiti u tome, pa i da mu je to zamjerio. Ali ne zbog Vukovara, već da ga "zaštiti od nagađanja da je sudjelovao u tajnom dogovoru u Veroni o prodaji Plive". "Ja bih preferirao Vukovar, a ne Veronu", kazao je tada Šeks.

Sanader je u koaliciji sa SDSS-om vladao Vukovarom, kada je grad praktički podijeljen na dva dijela između Hrvata i Srba. Vukovarski HDZ tada je u Gradskom vijeću podržao uvođenje ćirilice u Vukovaru.

Čekići i kolone

Pa je onda došao Tomislav Karamarko. Koji je kao novi šef HDZ-a srušio HDZ-ove dogovore u Vukovaru, a čekićima i nove ćirilične ploče, pretvorio grad u pučističko bojno polje za rušenje SDP-ove vlade, za izazivanje državnog udara s dvije kolone u Vukovaru, za zaoštravanje međunacionalnih strasti u tom gradu, a sve u svrhu osvajanja vlasti.

Bio je to onaj isti Karamarko koji je kao član Sanaderove i Kosoričine vlade pisao afirmativne izvješća Bruxellesu o razvoju hrvatsko-srpskih odnosa u Vukovaru.

Pa je došao Andrej Plenković koji je odmrznuo koaliciju sa SDSS-om, podržavao Ivana Penavu za gradonačelnika dok je ovaj nabrijavao nacionalne napetosti u Vukovaru, a na koncu ostao bez cijele vukovarske organizacije. Brzo nakon toga i bez vlasti u Vukovaru.

Plenki nije zvijezda Vukovara

I što je najbolje, HDZ je danas zabrinut zbog najava da bi na ovogodišnjoj komemoraciji u Vukovaru Andrej Plenković mogao biti manja zvijezda od Zorana Milanovića, koji se sve više pretvara u zvijezdu nacionalističke, suverenističke, pa i HDZ-ove desnice.

Na to HDZ misli kad ispaljuje patetične parole o tome da "ne da na Vukovar". HDZ ne da nikom drugom da ima kontrolu nad Vukovarom. 

Zaklinju se u prvog predsjednika koji je spavao dok je Vukovar padao, slijedili su drugog predsjednika koji je od Vukovara bježao, slušali su četvrtog predsjednika koji je Vukovar bacio u ralje nacionalističke desnice, kopajući po ranama i eksploatirajući ratne traume, a sada su zabrinuti za imidž predsjednika koji je politički izgubio Vukovar.

Poigrava Vukovarom

Grad Vukovar desetljećima propada dok se HDZ poigrava Vukovarom - gradom i simbolom - u svoje političke i politikantske svrhe, iživljava se na njemu, upotrebljava ga kao poligon za manipulacije, a sada koristi jedan novinarski tekst da na njemu brusi retoriku, podsjećajući kako je Vukovar zapravo samo njegov. Njegovo vlasništvo i prćija.

HDZ želi istinu o Vukovaru? Bolje da se klone te istine.

Ili neka se naprosto vrati na spavanje.