Novozelanđanka u Beogradu: Neću da moje dete gleda aplikaciju za vazduh



Kerol Jagić, koja se pre dve godine preselila u Beograd sa Novog Zelanda, na protestu u centru Beograda poručila je okupljenima da su građani u zemlji iz koje dolazi upravo aktivizmom uspeli da se izbore da "reka ima status živog čoveka". Ona je ocenila i da nije u redu da njeno dete koje ima samo pet godina zna da koristi aplikaciju za kvalitet vazduha da bi znalo da li će ići napolje ili ne.

„Pre šest godina prvi put sam bila ovde, zaljubila sam se u grad, zemlju, istoriju, kulturu i u jednog momka iz Beograda…Uvek sam se vraćala Beogradu i odlučila da tu ostanem“, poručila je Jagić na skupu koji je „Eko straža“ organizovala na Terazijama.

Jagić je istakla da je Srbija za nju divna, bezbedna zemlja…

„Ljudi su dobri, ponekad malo nervozni ali nema veze – postoji jak osećaj zajedice. Imam kumove, familiju, prijatelje i osećam se dobrodošlo…Ali kao i svaka druga zemlja i Srbija ima svoje probleme. Svakako, najveći problemi su sa ekologijom. Nije u redu da moje dete od pet godina zna da koristi aplikaciju za kvalitet vazduha da bi znalo da li da ga vodimo napolje ili ne. Srbija mora da uradi sve da obezbedi kvalitetan vazduh za svoje najmlađe. Novi Zeland je jedna od najčistijih zemalja na svetu gde reka ima status živog čoveka, ali nije uvek bilo tako – narod se izborio kroz aktivizam“, poručila je Jagić.

Izvor: N1 Beograd